Open Nederlands Fanfare Kampioenschap

Drachten, 1 april 2011

Vandaag was het dan zover. Al maanden is de Bazuin aan het oefenen geweest op het muziekstuk ‘Victory’ geschreven door Jan de Haan. Vele repetities en een oefendag op een zaterdagmiddag in ‘t Sintrum zijn er aan gespendeerd. De generale op de laatste repetitie voor het kampioenschap verliep goed. De korpsleden waren er klaar voor om zich aan de jury, het aanwezige publiek en kijkers thuis te vertonen.

Om 15.15 vertrok de hele stoet van muziekleden gespannen richting Drachten. Nu moest het zometeen dan toch gebeuren. Het gehele spektakel vond plaats in de Lawei te Drachten. Een mooi gebouw, maar weer een hele andere akoestiek. Iets wat voor de korpsleden altijd wennen is! Maar we stonden boven onze partij, dus met de oren goed open zou dat moeten lukken.
Daar aangekomen moesten we net wachten op de loting.. Als tweede mochten we onze kunsten vertonen. Dus snel een blik werpen in de zaal was niet mogelijk. Het was omkleden en inspelen!

Met strakke koppies zaten we om 17.30 uur op het podium voor de jury, welke bestond uit Rob Goorhuis, Arie Stolk en Jacob de Haan. De eerste noten werden geblazen.. Het klonk toch heel anders dan anders in deze zaal! Maar gewoon doorgaan en het beste geven wat we in ons hadden. Een slaak van verlichting werd geslagen toen de laatste noten waren gespeeld.De belevingen waren verschillend toen de muzikanten het podium verlieten, waar de een voor zijn gevoel prima had geblazen had weer een ander het gevoel wel eens vele malen beter te hebben gespeeld! Toch hadden we dit maar weer gehad. Het enige wat we nu nog konden doen was gespannen afwachten op de beoordeling van de jury!

De uitslag liet nog een hele poos op zich wachten, want ook de 8 korpsen uit de vierde devisie moesten hun verplichte werk nog ten gehore brengen. Om 0.00 was het dan zover! De uitslagen! De voorzitter  Douwe Dijkman nam plaats op de voor hem bestemde stoel, op het podium. De korpsen werden in de volgorde van de plaatsen 8 tot en met 1 bekendgemaakt. Op plaats 8 geëindigd was het korps uit Ried, Lyts Begjin. Op plaats 7 met 83,33 punten was geëindigd; CMV de Bazuin te Holwerd.

Plaats 7! Enigszins een teleurstellende plaats voor de periode waar op dit muziekstuk is gerepeteerd! Een enigszins bittere nasmaak over dit ONFK. Maar goed, volgend jaar weer een nieuwe ronde, dus nieuwe kansen! Het belangrijkste is wel dat we met zijn allen weer een prestatie hebben geleverd, deze dag samen weer veel hebben gelachen en er nieuwe tv sterren zijn ontdekt bij de Omrop Fryslân praatpaal die midden in de foyer stond geplaatst, ook niet geheel onbelangrijk!

Kijk voor overige uitslagen op www.onfk.nl .