Dirigent Johan Postma

Johan dirigentJohan is geboren op 1 augustus 1988 in Oostermeer. Johan is geboren in een muzikaal gezin. Zijn vader is slagwerker bij de Joost Wiersma fanfare.  Johan wist het van jongs af aan dan ook zeker: ‘Ik word later drummer, net zoals mijn vader. Hij zat in de goede richting. Toch is hij niet in zijn vaders voetsporen getreden. Hij gooide al op jonge leeftijd de drumstokken aan de kant en verkoos uiteindelijk de dirigeerstok boven de drumstokken! Een dirigent vond Johan altijd intrigerend, alles wat die deed was mooi!

Al vanaf het prille begin van zijn leven ademde Johan muziek. Op 5 jarige leeftijd kreeg hij voor het eerst drumles.  Op 6 jarige leeftijd behaalde Johan met bespelen van de blokfluit zijn elementair. Al snel was voor Johan bekend wat zijn favoriete instrument was. Het waren niet de drumstokken, maar de saxofoon die zijn hart veroverde. Op zijn 8e ging hij op les. Hij behaalde op dit instrument zijn A en B diploma en is zelf verder gegaan met oefenen. Hij speelde vanaf 14e bij het A korps van de Joost Wiersma fanfare uit Jistrum.

Vanaf zijn 16e werden er serieuze stappen gezet binnen zijn muzikale carrière. Na het behalen van het VMBO theoretische leerweg koos hij in 2005 voor de opleiding Onderwijs Assistent Muziek. De eerste lichting van deze nieuwe opleiding. Het proefde naar meer zodat hij in 2008 de Docent opleiding Muziek ging volgen aan het Conservatorium Artez. Hij ruilde zijn woonplaats Oostermeer in tegen een studentenwoning in hartje Zwolle waar 4 jaar werd gestudeerd.

De opleiding aan Artez bracht hem naast de een behaalde diploma op zak ook een eigen onderneming namelijk LIvin Music. Een onderneming waarin Johan zich aanbiedt als muziekdocent zowel in privésfeer als op (basis)scholen. Daarnaast is Johan arrangeur voor muziekstukken voor elk genre en/of bezetting en biedt Johan zich aan als workshopopleider.

Tijdens al deze ervaringen is Johan erachter gekomen dat muziek zijn grootste passie is. Maar wat nog mooier is dat hij zelf de muziek kan  maken! Als ware ondernemer wist Johan dat er om die reden nog een trede te beklimmen was, namelijk het behalen van de opleiding tot HaFaBra dirigent. In 2012 is hij gestart met deze opleiding en hoopt deze in 2016 te voltooien. Inmiddels is hij als dirigent al actief. Zo is hij dirigent bij de Bazuin in Holwerd, Excelsior in Oudebildtzijl en het Jeugdorkest van het Joost Wiersma uit Jistrum.

En als ware muzikant in hart en nieren is het leiden van een korps of muzikanten in wording het mooiste wat er is. Toch is het zelf actief zijn in het spelen van muziek een onderdeel wat niet mag ontbreken in Johan zijn leven. Zo speelt Johan al vanaf zijn 14e bij de Joost Wierma Fanfare uit Jistrum. Daarnaast verzorgt hij met het dweilorkest de Meneamer Feintsjes vele knallende en feestelijk optredens.

Inmiddels is er door Johan al een hele CV opgebouwd. Toch proeft alles naar meer. Johan staat voor alles open en pakt de kansen daar waar ze liggen met veel passie en positiviteit met beide handen aan.

‘Muziek is myn libben, en ot ik it dan sels ek nog meitsje mei.. Dat is dan it moaiste wot der is!’