April – Jitse Jan Hoekstra

  • jitse-janNaam: Jitse Jan Hoekstra
  • Lid sinds: 2001
  • Muziekinstrument: Drums, pauken en andere effect-instrumenten!

Op 27 april was het dan zover. Na 3 afspraken gecancelled te hebben was er dan nu eindelijk tijd voor een interview. Het is een hele poepetoer om met deze timmerman een interview te plannen, die naast zijn werk en muziek het ook nog eens gigantisch druk heeft met voetballen, in zijn nieuwe autootje crossen en natuurlijk achter de froulje aan! Het gevolg is wel, dat Jitse Jan nog maar 3 dagen solist van de maand april is! Better let, os net! 😉

Om 18.45 reed het autootje voor! Een mooie rode skeurbak! Daar was Jitse Jan al, de chauffeur voor vanavond. Waar de rit naartoe was? Het was een interview op locatie, namelijk Land en Zeezicht op de pier in Holwerd. Daar aangekomen moest er natuurlijk eerst wat lekkers worden gekocht voordat we met het interview konden starten! Het werd lekkere appeltaart met slagroom, heerlijk! Al smullend werd er gestart met het vragenvuur aan dhr. Hoekstra!

1.  Jitse is al sinds 2001, Wie of wat is de reden geweest om zich aan te sluiten bij de Bazuin?

Zoals bekend is is Jitse Jan niet de enige Hoekstra die actief is binnen de muziekvereniging. Naast hem zit zijn vader, moeder en twee zussen bij het korps. Het was voor hem dan ook een hele normale zaak om zich ook aan deze vereniging te voegen. Als lyts mantsje kreeg Jitse Jan al les. De eerste lessen kreeg Jitse Jan van drum instructeur Douwe van Oosten. Jitse Jan moest zich uitleven op enkel een trommeltje. Al gauw bleek dat dit niet precies was wat hij zocht. Jitse Jan werd toen ook gevraagd voor het korps om Ronnie en Dirk te ondersteunen. Eerst waren dit wat slagen op de triangle wat steeds iets verder uitgebreidt werd totdat Jitse jan het drumstel ontdekte! Dit was wat Jitse Jan zocht! Er moesten dus lessen worden gevolgd, dit gebeurde bij de muziekschool in Dokkum. Negen jaar heeft Jitse Jan lessen gevolgd bij Kees Dekker. Helaas is Jitse vorig jaar gestopt met het volgen van de lessen. Hij heeft toch maar in die 9 jaren zijn A en B diploma behaald!
Jitse vertelde dat het volgen van de lessen altijd uitdagend en afwisselend was. Hij maakte daar deel uit van een ensemble, welke bestond uit nog 3 andere andere drummers. Elk bespeelde weer een ander instrument, pauk, xyolofoon, klokkenspel en drum. Eens in de zoveel tijd verzorgden ze dan een optreden voor publiek.

2. Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?

Tijdens het stellen van deze vraag begint Jitse Jan gigantisch te lachen. Zo grappig was deze vraag toch ook niet? Achter in de zaal van Land en Zeezicht was inderdaad iets van een bonk te horen. Een klein jochie bleef tussen de automatische sleutende deuren hangen! Skande! Het werkte alleen Jitse redelijk op de lachspieren.

Maar terugkomend op de vraag; muzikaliteit zit hem zeker in de genen bij deze familie! Vader Sije speelt trompet, Moeder Anke de hoorn, en zussen Tineke en Agatha de bugel! Er gaat in huize Hoekstra niet vaak een dag voorbij dat er geen muziek wordt gemaakt!
Op de vraag of Jitse Jan ook muzikale pakes en beppes heeft weet Jitse Jan geen antwoord te geven. Wel is de familie Rondaan erg muzikaal. Er zijn meerdere neven en nichten actief binnen de muziek. Net zoals de dirigent Reimer Jan die ook een neef van Jitse Jan is!

3. Vele muziekstukken zijn de revue gepasseerd, maar welke is en blijft het mooist?

Duidelijk, namelijk Sparkling Drums. Een muziekstuk wat we in 2010 op het repetoire hadden staan. Een muziekstuk met in de hoofdrol de drummer. Deze rol was voor Jitse Jan weggelegd. In dit stuk zat heel veel uitdaging. In dit stuk was het een kwestie van improviseren en een strak en stevig potje drummen leveren!

4. Stel je voor Jitse Jan; jij als dirigent voor het korps. Aan jou is de vraag een muziekstuk uit een bepaald genre uit te zoeken, welke wordt dit? 

Iets uit het rock genre! Meestal zijn dit nummers waar het ook voor de slagwerkers leuk is. In deze nummers kun je alle instrumenten gebruiken. En dat is nou juist het leukste van het slagwerk, dat maakt het afwisselend en uitdagend!

5. Welke muziekinstrument zou je altijd nog wel eens willen bespelen?

De Trombone. ‘Dot skowen liket my sa moai, liket my machtig!’

6. Al vele herinneringen zijn verzameld, maar wat is je mooiste/grappigste/indrukwekkendste herinnering aan de bazuin?

Donderdagavond is het altijd repetitieavond. Wanneer iedereen druk en serieus aan het repeteren is kan het prima zijn dat er weer een gelach van achteruit de zaal komt. Zoals Jitse Jan vertelde hebben de slagwerkers een bult wille altijd. Jitse Jan heeft zo zijn grappen. Zo was er eens een hele serieuse repetitie vooraf aan het ONFK. Greta moest eerst werken dus kwam later bij deze repetitie. Wilma had Jitse Jan verzocht de standaard voor het klokkenspel klaar te zetten, iets wat Jitse Jan natuurlijk had uitgevoerd. Jitse Jan is de minste niet! Eenmaal aangekomen zette Greta gelijk het klokkenspel op de standaard. Bij het uittrekken van de jas klonk er een enorme knal.. Jitse en zijn grapjes! De standaard was niet op de juiste wijze in elkaar gezet waardoor het klokkenspel met een vaart op de grond belandde.
Nog een grapje van Jitse? Het was wederom op een serieuse repetitieavond. Jitse Jan zou deze avond zijn vader even te grazen nemen. Jitse jan was druk bezig met zijn mobieltje, smsjes versturen en even later bellen. Jitse Jan zat met een ongelovelijke grijns op zijn gezicht waarna uit Sije zijn broekzak het Frieske Folkslied zich begon af te spelen. Het gehele korps draaide zich om om te kijken waar dit muziekje vandaan kwam. Sije..!?!
Daarnaast vind Jitse Jan het machtig met Ronnie en Dirk. ‘Die twa eamelje al jierren op elkoar om, machtig’.
Jitse jan fertelde ook nog over zijn talenten ten aanzien van presenteren. Zo heeft Jitse Jan samen met Greta de Spultsje Merke en het concert Holwert hat Talint aan elkaar gepraat!

7. Welke ambities heb jij binnen de muziek?

Jitse Jan gaf aan niet heel veel ambities te hebben binnen de muziek. Op de vraag of hij dan wederom een solo wilde gaf Jitse Jan aan hier wel voor open te staan. Dit zijn leuke uitdagingen binnen het korps.
Een bandje zou Jitse Jan ook wel leuk vinden. Als er ooit een kans zou komen om zich aan een band toe te voegen zou Jitse Jan dit wel doen. Het is niet zo dat hij hier nu echt naar op zoek gaat, of zelf iets wil oprichten. Op dit moment heeft deze drukbezette man het druk genoeg met andere dingen!

8. De bazuin / toekomst; hoe hoop jij dat de toekomst er voor de Bazuin over 10 jaar uitziet?

Prachtig wat het antwoord was van Jitse Jan! Het eerste wat Jitse Jan zei was dat hij wel twee kleine Jitse Jan’s zou leveren die zich bij het slagwurk kunnen voegen! ‘Mar dan mat ik wol oanfietse’. Een ding wat zeker is Jitse! Maar ik denk ongetwijfeld dat het korps wel open zou staan voor een paar zulke drummers over 10 jaar 😉
Jitse Jan hoopt dat er dan nog vele concerten volgen net zoals ‘Holwert hat talint’. Dit concert was tot in de puntjes uitgewerkt. Jitse gaf aan wel 2 tot 3  concerten per jaar te willen geven. Concoursen en federaties zijn leuk op het moment dat je daar bent, maar de voorbereiding vindt Jitse Jan vaak op het einde dreech! Dit is bij concerten anders omdat je daar veel meer muziekstukken op het repetoire hebt te staan. Dat is leuker, afwisselender!

9. Als jij een nieuwe aankoop mocht doen, wat zou dan je eerste investering zijn voor het korps?

De eerste aankoop die Jitse Jan zou doen zou een drumstel zijn. Op de vraag of dit ook voor een korps eerste prioriteit zou zijn gaf Jitse Jan aan dat dit ook zeker een prioriteit is. Volgens hem is het drumstel al net zo oud als het bestaan het de Bazuin zelf.

10. Wie is de volgende solist van de maand, oan wa joust de drumstok troch, en waarom?

Dit vond Jitse Jan wel een moeilijke vraag! maar het wordt Ronnie! Waarom? Jitse Jan gaf aan dat Ronnie al tien jaar lang alleen maar dom praat heeft tijdens de repetities. Misschien dat er nu eens wat zinnigs op papier komt! We zullen het zien!

land en zeezicht