Juli – Wietske van der Weg

Wietske-van-der-weg-e1289101771256Naam: Wietske van der Weg
Instrument: Bugel – 2e stem
Lid sinds: 1998

Een ieder eerder werd geïnterviewd volgens de standaard vragen. Voor de variatie en afwisseling binnen de antwoorden is er een ander systeem bedacht. Vooraf worden er 25 vragen opgesteld waaruit de geïnterviewde een nummer uit mag kiezen. Aan dit nummer is een vraag gekoppeld! Voorbereiding is dus niet meer mogelijk!
Aan Wietske van der Weg was het deze keer om het vragenvuur te ondergaan. Onder het genot van een frisje en het zonnetje wat ons stralend toelachte werd het interview gestart!

Vraag 23. Mijn muziekgeschiedenis….
We startten met vraag 23 omdat Wietske momenteel 23 jaar is. Wietske heeft al een hele muziek geschiedenis achter de rug. Deze geschiedenis begon al in haar vroege jeugd. Al vanaf kleins af aan was Wietske dol op muziek wat zich uitte in een vrolijke noot wat vele liedjes mee zong. De eerste liedjes weet ze zich te herinneren van haar vakanties op de camping in Diever. Daar waar ze dagelijks werd opgehaald voor de dagelijkse hoeveelheid zangstof, zoals de liedjes – soep soep groente, pattatte – tuut tuut! Al snel werd de muzikaliteit in Wietske ontdekt en werden er blokfluitlessen gevolgd. Drie jaar ging Wietske met haar linnen tasje richting de Tsjelke. Meerdere blokfluit diploma’s werden behaald. In die tijd was Wietske ook lid van het koor ‘Sjong mar ta’ welke onder leiding stond van Janny Struiksma! Een swingend en gezellig geheel waar Wietske wekelijks met veel plezier naar toe ging. Toen was het weer tijd om de muzikaliteit verder te ontwikkelen en startte Wietske met de bugellessen. Tijdens het promotieproject waren er meerdere mensen die lessen wilden gaan volgen. Uiteindelijk bleven er  een paar over waar Wietske meerdere jaren lessen mee heeft gevolgd bij Cor Hoekstra, namelijk: Wietske Tadema, Nynke Wijma, Jelle van der Laan, Anton Vellema, Hein Boonstra jr. en Wietske. Op 10-11 jarige leeftijd mocht ze zich al aan het korps voegen! Inmiddels zijn we alweer 12 jaar verder!
Naast de bugel kan Wietske ook gitaar spelen. Met de methode van Frank Rich heeft ze het gitaar spelen zich zelf aangeleerd!

20. Een veel besproken onderwerp tijdens de derde helft op de donderdagse avond….
Wietske is actief in de muziek commissie binnen het korps, dus een veel besproken onderwerp zijn de keuzes voor de verschillende muziekstukken. Daarnaast wordt er aan de bar ook veel gebrainstormd. Voorbeelden van succesvolle brainstorm sessies zijn bijv. een spultsje merke. Ook wordt er gesproken over mogelijke thema’s van concerten of de invulling ervan. En dan natuurlijk alle koetjes en kalfjes die worden besproken. Gewoon even de gehele week bijpraten onder het genot van een wijntje.

8. Andere hobby’s naast muziek…
Voetballen! Sinds 2 jaar is Wietske actief bij de voetbalvereniging bij het dames team I. Haar positie binnen het veld? Keeper! Ze hebben een best seizoen gedraaid en hebben 13 punten weten te bemachtigen. Zoals Wietske zegt ‘we sitte nog drok yn de ontwikkelingsfase, yn de opbouwende fase’.
Een andere hobby is het bezoeken van musicals. Op de vraag of ze een opsomming zou willen geven van de musicals die ze bezocht heeft moet ik haar halverwege verzoeken ze nog eens rustig op te sommen, want het zijn er nogal een paar; Belle en het beest, Tarzan, Mary Poppins, Soldaat van Oranje, Mamma Mia, Ciske de Rat, All shook up, Dirty Dancing, Joseph and the amazing technicolour dreamcoat, Footloose. De 1e die ze heeft bezocht op 10 jarige leeftijd was Sjakie in de Chocoladefabriek! De mooiste die ze ooit heeft gezien van dit lange rijtje? Tarzan!
Daarnaast is winkelen een grote hobby, bietsje strúne en is Wietske een heus spelletjes fanaat. Klaverjassen is haar favoriete spel wat ze het liefst speelt met familie en vrienden.

Vraag 1. Mijn favoriete muziekstuk…
Dit zijn er meerdere ! Wietske had er al over nagedacht want in no time stonden er meerdere titels op papier; Barbier di Siviglia! Jubilation, Canterbury Choral en Concerto d’Amore.

17. Mijn muziekdocent…
Cor Hoekstra, voor maar liefst 6 jaren! Elke week volgde wietske bij hem de lessen. Gelijk uit school werd de koffer opgehaald en vertrok Wietske richting ‘t Sintrum. Hier moesten dan de ingestudeerde oefeningen aan Cor worden gepresenteerd. Het was altijd gezellig en ook leerzaam omdat er veel tijd werd besteedt aan de muziekstukken die op dat moment ook op de standaard stonden van de andere korpsleden.
Wietske heeft wel op bijzondere wijze afscheid genomen van de lessen van Cor. Bij de afronding van het muzikale jaar werd er samen met de andere cursisten en Cor een etentje gehouden bij Wietske thuis. Lekker patat! Nadat iedereen zijn buikje vol had gegeten begon wietske ijverig haar moeders boeren bont servies op te ruimen. De borden werden hoog opgestapelt. Het enige wat in de weg stond waren de voeten van Wietske zelf met als gevolg dat de borden met een vaart de lucht invlogen en met een nog grotere vaart op de vloer belandden. Daar lag het servies aan gruzelementen.. Symbolisch afscheid dat het lessen nu over was.

Vraag 10. Mijn advies t.a.v. de eerstvolgende grote nieuwe aankoop…
Op de planning staat al een hele goede nieuwe aankoop, namelijk het aanschaffen van nieuwe trompetten.
Zelf vindt Wietske dat het eerst volgende de uniformen moet zijn. Mooi met zijn allen in het zwart met wat leuke accesoires voor de dames die aangepast kunnen worden per concert/optreden. Een welkomme nieuwe investering!

Vraag 4. Ik bespeel het muziekinstrument de bugel, want…
Toen Wietske het blokfluitspelen al goed onder de knie had moest ze op zoek naar een nieuw instrument. Haar moeder Sijke heeft toen bij haar oom Johannes Boonstra geïnformeerd naar een geschikt instrument voor Wietske. Het moest een licht instrument zijn om te bespelen. Een dag na dit telefoongesprek stond er een âld bugel bij Wietske op de stoep. Vandaar.. De Bugel!

Vraag 3. Een hilarische herinnering uit de oude doos…
Het was 1e kerstdag.. Meerdere jaren geleden! Het vroor, het was ijzig koud en gladde wegen i.v.m. de opgevroren sneeuw. Maar weer of geen weer, muziek moest er gemaakt worden op 1e kerstag om 6.30 uur! Wietske en Wietske waren ook van de partij! Al meerdere keren waren er slippartijen geweest en was het houden en keren om ter been te blijven. Op een gegeven moment zag Wietske van der weg een mooi vlak stuk. Met de beste bedoeling stuurde Wietske, Wietske Tadema naar dit vlakke stuk. Om tot dit stuk te komen moest er eerst een kleine helling overwonnen worden. Net op dat stukje was het uitermate glad.. Zo glad dat Wietske Tadema samen met haar toetertje met een vaart op de grond terecht kwamen. Wietske heeft er niets aan overgehouden, de toeter hooguit een deukje.. Of twee!
Een andere hilarisch moment gaat terug naar het vieren van een verjaardag van een korpslid. Klaas Hiddema was jarig geweest! Meestal mogen korpsleden een nummer uitzoeken en dan deze meespelen. Klaas Hiddema koos ervoor het korps te dirigeren tijdens dit muziekstuk. Vol enthousiasme werd de dirigeerstok in de lucht heen en weer geswieberd… Totdat deze dirigeerstok iets passeerde waardoor de stok niet meer uit 1 deel bestond, maar uit twee delen! ‘Stokje dwarstroch’!

Vraag 21. Mijn buurman/buurvrouw tijdens de repetitie…
Wietske zit op het hoekje dus ze heeft er altijd maar 1. Het heeft veel gewisseld de afgelopen jaren gezien de vele nieuwe leerlingen. Daarnaast denkt Wietske ook dat dit wel een bewuste keus zou kunnen zijn geweest. Momenteel zijn de dames wat ouder en wijzer geworden en zitten ze wel naast elkaar, Wietske en Wietske.
De eerste buurvrouw van Wietske was Tiny Tadema. Wietske denkt dat Tiny wel spierpijn over heeft gehouden van de eerste donderdag avonden. Het eerste stuk wat op de stander stond was Jubilaris. Volgens Wietske was dit niet bij te houden, met als gevolg dat Tiny de hele avond met de vinger wijzend Wietske bij de les/noot moest houden!

Vraag 22. De wisseltruc… Dan zou ik een avondje willen ruilen met…
Douwe! Die bas en hun mooie partij is zo geweldig! Op de laatste repetitie mag er altijd gewisseld worden van instrument en dan kiest Wietske de bas. Voor een avondje is dat geweldig maar daarna het liefst weer snel terug naar de bugel.

Vraag 18. Mijn mooiste optreden met de Bazuin was…
Het korps stond nog onder leiding van Lautenbach. Het korps was uitgenodigd om een optreden te verzorgen samen met een mannenkoor in de Pelicaankerk te Leeuwarden. Wietske als jonge meid rond de 15 jaar heeft met verbazing dit optreden bijgewoond. Het publiek wat daar aanwezig was was zo enthousiast! Ze zongen, klapten en hadden de handen in de lucht. Dat maak je als korps niet vaak mee!

Als laatste vraag mocht Wietske zelf een vraag uitzoeken uit de 25 opgestelde vragen. Het werd vraag 24. Familie en muziek:
Het begint bij Pake Joeke Vellema. Hij was actief bij de drumband en bespeelde de grote trom. Dan komen we bij vader Tjeerd van der Weg die ook actief is geweest bij de drumband. Dan moeder Sijke Vellema, welke vele jaren actief is geweest bij de drumband. Ze bespeelde hier de snare trom en leidde daarnaast ook nog jonge /nieuwe jeugdleden op! Haar broer Joeke heeft ook een aantal jaren bij de drumband gespeeld. Het gezin is dus uitermate muzikaal. Daarnaast zijn in de familie nog meerdere mensen actief binnen de muziek, zo spelen Wilma en Greta ook bij het korps en speelt er een ander nichtje de piano en een tante de accordeon! Een en al muzikaliteit!
Met kerst zorgt dit voor veel gezelligheid. Wietske neemt dan haar gitaar mee naar het jaarlijkse familie-etentje. Tante Pietsje Brander bespeelt dan de accordeon en de rest van de familie zingt uit volle borst de liedjes mee!

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag: Wie wordt solist van de maand september?
Greta Brander. Dit omdat ze maandelijks een interview verzorgt en Wietske vindt dat ze het nu verdiend om zelf geïnterviewd te worden!