Juni – Gopesh Tamminga

  • Naam: Gopesh Tamminga
  • Lid sinds: 2007
  • Instrument: Bugel (3e stem)

Gopesh is de solist van juni 2011! Ronnie was uitermate nieuwsgierig naar hoe het in huize Tamminga er aan toe gaat gezien alle muzikale talenten die daar wonen. Gopesh kwam langs op de voorstraat om te vertellen over zijn muzikale leven!

1. Gopesh is lid sinds 2007. Wie of wat is de reden geweest om zich aan te sluiten bij de bazuin?
Toen Gopesh nog op de Ploos van Amstelskoalle zat werd er door de Bazuin zo’n jaarlijks wervingsproject gehouden. Dit project werd 1 keer in de week uitgevoerd. Alle kinderen in de klas kregen een instrument toebedeeld en werd er samen muziek gemaakt. De toenmalige dirigent dhr. Lautenbach voerde deze projecten op school uit. Dit project was voor de Bazuin een goede vangst want maar liefst 4 scholieren meldden zich aan, namelijk: Otte, Meintsje, Grietsje en Gopesh!

Gopesh zijn grootste passie is voetbal en op de tweede plaats komt de muziek. Als lyts mantsje van 9 jaar ging Gopesh op les. Deze lessen kreeg Gopesh van Kor Hoekstra. Dik vijf jaar heeft hij samen met Otte, Meintsje en Grietsje lessen gevolgd. Samen hebben ze het basisdiploma, A en B diploma behaald.

2. Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
Of het bij Gopesh in de genen zit is moeilijk te zeggen. Wel is het Gopesh met de paplepel ingegoten. De liefde voor muziek heeft Gopesh niet van zijn vader. Gopesh vertelde dat bij vader Tamminga niets aan muzikaal talent te bespeuren is. A-ritmisch en van zangtalenten kan ook zeker niet gesproken worden. Moeder Tamminga is wel muzikaal. Zij zingt bij het koor the Messengers uit Holwerd. Zij zingt hier al bij sinds de oprichting van het koor. Vroeger heeft ze ook nog bij de drumband gespeeld en speelde ze op de snare-drum. Dit heeft Heena, de zus van Gopesh dus niet van een vreemd iemand. Zij heeft uitermate veel drumtalent.

Ronnie gaf in het vorige interview aan dat ze in huize Tamminga in hetzelfde schuitje zitten als huize Veldema vroeger. Iedereen heeft zo zijn oefentijd nodig. Ronnie vroeg zich af hoe ze het daar hadden?!
Nou, vertelt Gopesh; mem Tamminga zingt gewoon onder werktijd. Niemand die daar dus hinder van ondervindt. Heena, tsjah.. Die drumt dagelijks! Het enigste waar Heena rekening mee moet houden is dat er op momenten ook moet worden gestudeerd! Gopesh gaf zelf aan weinig speeltijd nodig te zijn 😉 Met zijn allen zouden ze bijna een band kunnen vormen, maar aan de verbaasde gezichtsuitdrukking van Gopesh te zien na het stellen van deze vraag, wordt al snel duidelijk dat daar geen behoefte aan is.

Heena Tamminga is ook binnen ons korps wel bekend. Tijdens het concert ‘Holwert hat talint’ heeft Heena haar talenten laten zien. Een echt drum-talent, wat ze nog steeds meer en meer ontwikkelt tijdens de lessen van Frans Fennema, waarvan ze inmiddels al zo’n 10 jaar les krijgt. Gopesh staat toch trots aan de zijlijn wanneer ze haar kunsten tentoonstelt aan publiek!

3. Vele muziekstukken zijn de revue gepasseerd, maar welk is en blijft het mooist?
Gopesh verteld heel veel stukken mooi te vinden. Vorig half jaar hadden we het muziekstuk I’ll Barbiere di Siviglia op het repetoire staan. Gopesh vond het een moeilijk stuk, maar erg mooi! Koralen vindt hij maar niets.

4. Stel je voor Gopesh, jij als dirigent voor het korps. Aan jou is de vraag om een muziekstuk uit een bepaald genre uit te zoeken, welke wordt dit?
Dan worden het stukken van deze tijd. Muziekstukken van Adele, Pink. Iets uit de top 40!

5. Welk muziekinstrument zou je altijd nog wel eens willen bespelen?
Binnen het korps zou Gopesh niet van instrument willen ruilen. Hij speelt momenteel de derde partij binnen de bugels. Gopesh gaf aan dat hij, als hij mocht kiezen dan wel weer eens terug zou willen naar de tweede stem. Een instrument wat hem wel fet lijkt om te bespelen, zoals hij dat zelf zegt, is de basgitaar! Maar om daar nu mee te beginnen, daar heeft hij niet zoveel tijd voor!

6. Al vele herinneringen zijn verzameld, mar wat is je mooiste/grappigste/indrukwekkendste herinnering aan de bazuin?
Gopesh verteld concoursen altijd leuk te vinden. Het oefenen is niet altijd leuk, maar de hele reis erheen en alles wat erom heen gebeurd is gezellig! Tijdens het afgelopen Frysk Fanfare Kampioenschap was het ook erg gezellig geweest. Zo was Gopesh samen met een groepje jongens, Jitse Jan, Ronnie, Gerke en Romke op zoek naar een patatzaak geweest binnen Drachten. Gopesh vertelde dat ze uiteindelijk een patathok hadden gevonden. Bij dit oerhollandse gerecht verwacht je dan een blondine achter de balie, maar niets was minder waar, want de patatbakster was van vietnamese afkomst. Jitse jan op en top fries dacht de bestelling wel in het fries te kunnen doen, wat Ronnie uiteindelijk moest vertalen om het tot een fatsoenlijke bestelling te maken. Romke, Gerke en Gopesh stonden het schouwspel wat te aanschouwen met allen een grote grijns op hun gezicht! Patat stond uiteindelijk tot op tafel, dus eind goed al goed!

Gopesh vertelde ook nog over zijn les-carriere bij korps. Deze lessen werden wekelijk gevolgd met Otte, Meintsje en Grietsje. Een uitdaging tijdens deze lessen was niet alleen het beheersen van de lesstof, maar ook ‘hoe krijgen we het aan de stok met Meintsje en Grietsje’. Deze mondige dames waren dan vaak door Gopesh en Otte op de kast te jagen wat voor hun voor veel hilariteit zorgde! Bietsje narje, seit Gopesh mei in Grijns!

En dan Gopesh zijn begin carriere, als lyts mantsje. Op de eerste donderdag avond stapte Gopesh het Sintrum binnen. Zijn eerste plekje was tussen twee dames in, namelijk Wietske en Wietske! Het tellen valt niet altijd mee, maar daar had Gopesh zo zijn foefjes voor. Als hij dan de tel kwijt was prikte hij wietske van der Weg even tegen het bovenbeen waarna hij weer vrolijk verder kon toeteren. Een mooi plekje tussen Wietske en Wietske in..!

7. Welke ambities heb jij binnen de muziek?
Ambities? Zegt Gopesh! Tijdens het opperen van ideeën wat ambities zouden kunnen zijn wordt het meeste geweigerd. Een solo dan? Nee! Meer speeltijd wil Gopesh niet! Zo is het goed! Bij de 1e bugel? Nee! 2e of 3e stem is goed genoeg! Meedoen aan de solistenconcoursen met een groepje of alleen?

Gopesh vertelde ooit wel mee te hebben gedaan aan de federatiefestivals. Zowel samen met Otte, Meintsje en Grietsje als alleen. Volgens Gopesh is het nooit echt een groot succes geweest waardoor deze ambitie er zeker niet is.

8. De bazuin/toekomst; hoe hoop jij dat de toekomst er voor de Bazuin over 10 jaar uitziet?
Eigenlijk vindt Gopesh het goed zoals het nu is. Hij zou het liefst 2 concerten per jaar willen met zo nu en dan eens een optreden in de kerk. Het muziekrepetoire moet vooral gevarieerd zijn. Het liefst zou hij dan ook eens nieuwe muziekstukken willen. Volgens Gopesh staan nu op de meeste muziekstukken bij hem in de tas; Tineke, Wietske, etc.

9. Als jij een nieuwe aankoop mocht doen, wat zou dan je eerste investering zijn voor het korps?
Gopesh zou eerst de instrumenten gaan restaureren. En voor degenen die wekelijks meerdere keren keihard aan het oefenen zijn, waarvan het instrument eigenlijk aan vernieuwing toe is, maken kans op een nieuw instrument!

10. Wie is de volgende solist van de maand, en waarom?
Wietske van der Weg, se sil der wol net sa bliid mei weze! Maar it is 3 jier myn buddy west! Gopesh is nieuwsgierig naar haar verhaal!