Maart – Ryanna Venema

  • Naam: Ryanna Venema
  • Lid sinds: 2002
  • Muziekinstrument: Alt saxofoon

Lid sinds 2002, Wie of wat is de reden geweest om je aan te sluiten bij de Bazuin?
Zoals Ryanna dat zo mooi zei; ik heb mij vrijwillig bij de muziek aangesloten. Dit als antwoord op de vraag of de Bazuin haar had gestrikt middels een promotieproject op de basisschool. Ze was enthousiast geraakt tijdens een concert. De Bazuin stond op dat moment nog onder leiding van dhr. Lautenbach.
De eerste lessen heeft ze gevolgd op de Pôlewei in huize Bergema. Dit omdat er een wachtlijst bestond bij de muziekschool. Samen met Jitske Bergema kreeg ze elke donderdagavond om half 7 prive les van Lautenbach zelf.
Na een jaar was er plaats op de muziekschool. Haar docent op de muziekschool is Gerard Viet. Al 11 jaar krijgt ze daar op woensdagavond les van. De lessen zijn zoals ze zelf aangeeft vooral Leerzaam en gezellig Dat er in die jaren ook veel vooruitgang is geboekt mag duidelijk zijn, want dit seizoen zal Ryanna streven naar het behalen van haar D diploma!

2. Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
Muzikaliteit zit hem inderdaad ook bij Ryanna in de genen. Dit vloeit namelijk voort uit de Venema’s genen. Van Beppe Venema heeft ze haar muzikaliteit geërfd, zij bespeelt namelijk het orgel. Ook haar ooms en vader waren vroeger lid van de muziek. Hoelang en welke muziekinstrumenten ze bespeelden weet Ryanna niet te vertellen. Momenteel is er niemand meer actief binnen de muziek, alleen Ryanna nog.

3. Vele muziekstukken zijn de revue gepasseerd, maar welke is en blijft het mooist?
Ryanna gaf aan dat er meerdere mooie muziekstukken de revue zijn gepasseerd. Maar het onthouden van de titels ervan is niet haar sterkste punt. Duidelijk was wel dat marsen zeker niet haar favoriet zijn. Grote muziekstukken, klassieke en rustige muziekstukken vindt ze mooi.

Een mooi stuk wat we momenteel spelen is Canterbury Chorale geschreven door Jan van der Roost. Daarnaast gaf ze aan dat ze Maid of the Moor ook één van de mooiere muziekstukken vond. In dit muziekstuk staat de saxofoon centraal en vertolkte Ryanna ook zelf in het korps de hoofdrol!

4. Welk muziekinstrument zou je altijd nog wel eens willen bespelen?
Klarinet! Dit muziekinstrument heeft zo’n warme klank. Wanneer ze klaar is met het behalen van haar D diploma zou ze graag klarinet leren spelen. Niet meer op les, maar het gewoon zichzelf aan leren. Voor de rest heeft Ryanna geen ambitie om een ander instrument binnen het korps te bespelen. Alle andere instrumenten hebben maar 3 knopjes, daar kan ze niet mee uit de voeten. Saxofoon is en blijft het allermooiste instrument!

5. Al vele herinneringen zijn verzameld, maar wat is je mooiste herinnering aan de bazuin? En welke de grappigste? En welke eventueel meest indrukwekkende?
Het galaconcert en de Bazuinfair plaatst Ryanna in het hokje van mooie herinnering. Samen met het korps heeft de Bazuin het afgelopen jaar mooie resultaten behaald. Met niets beginnen en uiteindelijk een mooi resultaat behalen waar binnen Holwerd en omstreken over wordt gesproken, met ook nog lovende en positieve reacties. Dat is mooi!

Een grappige herinnering vond Ryanna moeilijk te bedenken. Toch is altijd duidelijk zichtbaar dat er binnen de saxofoon sectie heel wat wordt afgelachen. Wat is daar dan de reden van? Slappe lach momenten zijn er namelijk regelmatig te bespeuren. Eén reden daarvan was dat er op een nogal saaie, normale donderdagse repetitie avond oogcontact was tussen Anneke, Ryanna, Judith, Wilma en Durk. Durk was op deze avond zijn charmes aan het uitoefenen, er werd namelijk met regelmaat naar één van deze dames geknipoogd. Dat dit uiteindelijk eindigde in een slappe lach was onvoorkoombaar.

Een indrukwekkende gebeurtenis staat waarschijnlijk op korte termijn voor Ryanna op het programma. In dit jaar zal Ryanna samen met het korps optreden om haar D diploma te kunnen behalen. Samen met het korps zal ze het nummer You Needed Me ten gehore brengen, welke uiteindelijk mee zal tellen in haar beoordeling.

6. Welke ambities heb jij binnen de muziek?
Het behalen van haar D diploma dus! En dan? Ryanna gaf aan dat ze geen streven heeft om hogerop te klimmen binnen de muziek. De diploma’s zijn een mooie bijkomstigheid, maar gezelligheid staat vooral voorop. Dus ze blijft mooi bij het korps, gezellig naast Anneke, Judith en Wilma!

7. De bazuin / toekomst; hoe hoop jij dat de toekomst van de bazuin er over 10 jaar uitziet?
Ryanna vertelde dat ze hoopt dat er jeugd bij zal komen zodat de toekomst van de Bazuin er goed uit blijft zien. Op dit moment is er ook heel veel jeugd dus over tien jaar zal het er zeker nog goed uitzien.
Ook hoopt Ryanna dat er nog veel mooie thema concerten zullen worden gegeven en dat ook de Bazuinfair een blijvend succes zal blijven. En vooral, zoals ze eerder aangaf, dat de gezelligheid voorop blijft staan..
Wat Ryanna ook noemde was de groei die de Bazuin de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Deze groei is positief, zowel op muzikaal gebied als in het ondernemend en vernieuwend zijn is de Bazuin gegroeid. Ryanna hoopt dat de Bazuin in deze lijn door zal blijven groeien. Er volgen positieve reacties van het publiek en dat is mooi om te horen!

8. Wie is de volgende solist van de maand, en waarom?
Jitse Jan Hoekstra. Jitse Jan was namelijk altijd haar skoalle kameraadsje op de Ploos van Amstelskoalle!