Mei – Ronnie Veldema

* Naam: Ronnie Veldema

* Lid sinds: 1990

* Sectie: Slagwerk

Jitse Jan koos ervoor om de drumstok door te geven aan Ronnie. Dus voor deze keer een interview op de Stationswei! Afgelopen zaterdag heeft Ronnie het vragenvuur ondergaan. Voordat we aan dit interview begonnen was er eerst een korte rondleiding door de tuin van Ronnie. Verbazingwekkend genoeg heeft deze drukbezette drummer ook nog een andere hobby, namelijk tuinieren. Ronnie zou alle korpsleden wel kunnen voorzien van aardbeien, druiven, frambozen, aardappelen, bruine bonen, sla.

In het zonnetje, onder het genot van een bakje koffie en een stukje aardbeiengebak, werd er gestart met de vele vragen!

1. Ronnie is lid sinds 1990. Wie of wat is de reden geweest om zich aan te sluiten bij de bazuin?
Ronnie was een mannetje van zes jaar toen hij startte met drumlessen. Deze lessen kreeg hij van douwe van Oosten en wel in de Beijertstaat in huize van der Galien. Ergens boven op een slaapkamertje! Toen Ronnie misschien een jaar of 10 was mocht hij voor het eerst door het dorp. Daar liep dan een trommel met een jongetje. Ronnie als lyts mantsje had het tijdens deze rondritten wel zwaar. Tijdens deze rondritten liep Ronnie naast Douwe van Oosten, die halverwege de tochten Ronnie bij het schouder pakte om hem enigszins het tempo te laten volgen van het korps. Eenmaal thuis was het gehele bovenbeen rood van de trommel die na elke stap terug stootte op het been. Inmiddels alweer 12/13 jaar geleden werd Ronnie benaderd om zich aan het korps toe te voegen. Dit omdat Rudy Kooistra als drummer zou stoppen. Dit leek Ronnie wel wat! De eerste donderdagavond dat Ronnie bij het korps kwam ontmoette Ronnie zijn drum-partner. Dirk Bergema. Ronnie vertelde dat ze samen een goed team waren. Dirk zorgde ervoor dat Ronnie zijn bladzijde op tijd werd omgedraaid, dat hij op tijd de juiste instrumenten aangereikt kreeg en dat Ronnie niet de tel kwijt zou raken in het muziekstuk. Dirk telde namelijk luid en duidelijk, 1234-2234-3234-4234 etc. Ronnie schetste Dirk zijn vaste ritueel bij binnenkomst op een donderdagavond zo’n 10 jaar geleden; er werd dan altijd een stoel uitgezocht, jas kwam over deze stoel, asbakje werd gehaald en dan begon Dirk te stoken met zijn Caballero sigaret. De goeie ouwe tijd….

2. Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
Zekers! Mem Veldema zingt bij het koor the Messengers. Hier is Ronnie eveneens drummer. Zijn vader en broer kunnen keyboard spelen. Zijn jongste broer Arjen kan, wanneer het hem uit komt, gitaar spelen. Een band compleet! Vroeger deden de gebroeders Veldema dan ook mee aan playbackshows waar ze allen hun instrument konden bespelen bij een nummer van Queen!
Ook de opa’s en oma’s waren actief binnen de muziek. Beppe Veldema zong in een koor, evenals beppe Braam. Pake Braam was dirigent van verschillende koren.

3. Vele muziekstukken zijn de revue gepasseerd, maar welk is en blijft het mooist?
The florel dance was het eerste muziekstuk wat Ronnie noemde. Dit stond op de muziekstandaard in de tijd dat Lautenbach dirigent was van het korps. Ronnie zou graag willen dat dit muziekstuk binnenkort weer op het repetoire zou komen te staan!
Een ander mooi nummer vindt Ronnie Everybody need somebody!
Het liefst speelt Ronnie allemaal van deze vlotte nummers. Het zijn herkenbare melodieén die voor zowel de korpsleden zelf als voor het publiek leuk zijn om te beluisteren.

4. Stel je voor Ronnie, jij als dirigent voor het korps. Aan jou is de vraag om een muziekstuk uit  een bepaald genre uit te zoeken, welke wordt dit?
Meezingers, bijvoorbeeld een nummer Jannes. Op dit antwoord volgde de vraag of Ronnie dit dan ook wilde meeplaybacken? Ronnie antwoorde dat er live moest worden gezongen maar dat daar wel wat voorwaarden aan verbonden waren! Ronnie zou daarvoor dan wel eens een zangcoach nodig zijn. Het volgende idee werd geopperd; Jitske Bergema? En iemand die de tweede stem zou uitvoeren. Idee; Dirk Bergema? De deal werd gesloten! Dit wil het korps en het publiek ongetwijfeld beleven!
De nummers uit het genre pop zullen voornamelijk op de standaard staan. Vlotte nummers zoals Ronnie dat bij de vorige vraag aangaf.

5. welk muziekinstrument zou je altijd nog wel eens willen bespelen?
Ronnie gaat samen met Jitse Jan het liefst door naar de Trombones. Het knetterende geluid spreekt Ronnie wel aan. Wat Ronnie ook een mooi instrument lijkt is de accordeon. ‘It leafst dan thús, bietsje piele en meispielje mei de radio’. Maar gaf Ronnie gelijk aan dat hij er momenteel geen tijd voor heeft. Hij is druk genoeg met zijn bestuursfunctie van de voetbalvereniging, de Holwerter haven, the Messengers, tuinieren en dan ook nog eens de Bazuin.

6. Al vele herinneringen zijn verzameld, mar wat is je mooiste/grappigste/indrukwekkendste herinngering aan de bazuin?
De meest indrukwekkende herinnering is alweer een hele poos terug in de tijd. Ronnie was nog maar net drummer toen de Bazuin weer werd gevraagd voor de kerst-singin in de Sporthal de Ynset. Als klein manneke moest Ronnie het 80 koppige korps leiden op zijn drumstel. En dit ook nog eens voor een zaal van misschien wel zo’n 800 man!
En wat betreft mooie en grappige herinneringen vertelde Ronnie dat hij het elke donderdag heel gezellig vindt. Er gaat geen donderdagavond voorbij dat er binnen de slagwerksectie niet wordt gelachen. De slagwerksectie is nu mooi groot. En is er iemand uit de maat? Er is altijd iemand die wil helpen, of hardop telt….

7. Welke ambities heb jij binnen de muziek?
Ronnie vertelde muziekles te hebben gekregen van Kees Dekker. Dit heeft hij vanaf zijn 10e tot aan zijn 18e gevolgd. Omdat de slagwerksectie toen erg klein was bleef het tijdens deze lessen bij puur en alleen het drumstel. Uiteindelijk was het toen ‘op’ en is Ronnie gestopt met de lessen.
Nu er een hele batterij aan slagwerkmaterialen staat zou Ronnie meer tijd willen besteden aan het leren lezen van noten zodat hij ook gemakkelijker op bijvoorbeeld de pauken kan spelen. Momenteel heeft hij hier nog weinig tijd voor, maar daar zouden zijn ambities wel liggen.

8. De bazuin/toekomst; hoe hoop jij dat de toekomst er voor de Bazuin over 10 jaar uitziet?
Ronnie vindt het doodzonde dat de drumband binnen Holwerd is gestopt. Hij zou het liefst zien dat er een ‘Drumband Holwerd’ opgericht zou worden die kunnen helpen bij de rondritten door het dorp.
Voor de toekomst zou hij graag zien dat de slagwerksectie deze minimale sterkte behoudt. Momenteel zijn we met 3 man en 1 vrouw . Naast de slagwerksectie moet ook het korps hetzelfde aantal leden behouden zoals dat nu is. De promotie door het korps om nieuwe leden te winnen moet wel doorgaan!
Op de schoorsteenmantel midden in de woonkamer van Ronnie stond een foto van de Bazuin te pronken. Sommigen nog met meer haar dan nu het geval is, een ander kleur haar, etc. Als suggestie opperde Ronnie het idee om maar weer eens een professionele groepsfoto te laten maken. En misschien dan op korte termijn ook het gehele korps in een nieuw jasje te steken?!

9. Als jij een nieuwe aankoop mocht doen, wat zou dan je eerste investering zijn voor het korps?
Kleding, zo werd duidelijk bij de vorige vraag. Ronnie gaf aan dat dat wat nodig is vervangen moet worden. Duidelijk prioriteiten gaf Ronnie niet aan. Als er maar niet onnodig geld uitgegeven wordt.

10. Wie is de volgende solist van de maand, en waarom?
Gopesh Tamminga! En de reden? Nou, vroeger toen Ronnie nog thuis woonde werd er natuurlijk door elk gezinslid dagelijks geoefend. Arjen zat dan boven zijn gitaar riedeltjes te oefenen, broer en vader speelden keyboard in de woonkamer, Moeder Veldema zong daar waar plaats was en Ronnie zat dan onder in de kelder. De muur was daar bedekt met allerlei kartonnen eierdozen om enigszins het geluid te dempen. In huize Tamminga zitten ze momenteel in hetzelfde schuitje. Heena die drumt, Mem Tamminga die ook zingt bij the Messengers en Gopesh die ook zo zijn riedeltjes moet oefenen. Hoe hebben ze het daar? Ronnie is er erg nieuwsgierig naar!