Oktober – Greta Brander

img_1610Het afgelopen jaar heeft Greta al vele solisten van de maand geïnterviewd. Vandaag zijn de rollen omgedraaid, Greta is de solist van de maand oktober. Greta is op dit moment 24 jaar en woont in Holwerd.. Haar muziekcarrière is begonnen bij de drumband.

Omdat Greta jarig is op de 13e, starten we met vraag 13: Een goede herinnering uit de oude doos.
Greta roept meteen: ,,De interviews!”. Even met Jitse-Jan naar de pier voor een gebakje, bij Douwe aan de worstjes, het zijn allemaal leuke toevoegingen aan het hele korpsgebeuren.

Na nog wat langer nadenken bedenkt Greta daar haar eerste optreden met het korps toch ook wel een hele mooie herinnering is. Het was het concours in Drachten, Greta was gevraagd om mee te gaan als gastspeler. ‘Ik koe net in noat lêze!’ Maar Greta maakte er wat moois van. Bij Song of Israel had ze bij ongeveer elke maat wel iets anders te doen, van tamboerijn tot xylofoon. Deze leuke ervaring heeft haar er toe doen besluiten dat ze vast lid werd van het korps. Er zaten al wat familieleden bij, het was een gezellige invulling van de donderdagavond en van haar gezellige slagwerk-collega’s mocht ze ook niet meer weg.

We gaan naar vraag 3, want dit is Greta haar derde jaar bij het korps. Noem het korps in 3 woorden:
Actief, gezellig, afwisselend. Actief omdat er veel gebeurd; optredens, actie etc. Gezellig door al die leuke mensen die er bij zitten. Afwisselend omdat er voor iedereen wel een leuk muziekstuk op de standaard staat.

De volgende vraag is vraag 1, omdat het vandaag 1 oktober is. Helaas is het vandaag 2 oktober maar de overheerlijk warme zon zorgt ervoor dat wij dit niet in de gaten hebben. Wat is je ambitie binnen het korps?
Als Greta er tijd voor zou hebben zou ze graag wat muzieklessen willen volgen. Ze kan nu de meest voorkomende noten lezen en spelen, maar van al die woorden die er in het muziekstuk staan snapt ze nog niet zoveel. Ik kan het natuurlijk niet laten om een haar te testen, maar na 2 woorden komen we inderdaad tot het besluit dat muziekles inderdaad niet zo’n slecht idee is.

Vroeger, toen Greta nog bij de drumband zat, had ze hele andere ambities. Elk jaar deed ze haar best om mee te doen met de jaarlijkse federatie. Het ging zelfs één keer zo goed dat ze de wisselbeker wonnen met een groep jeugd!

De grootste ambitie ligt op dit moment bij het muziekstuk Happy Mallets. Greta wil deze in het originele tempo opvoeren bij het concert, dus dat wordt nog even flink oefenen!

Bij de volgende vraag wordt Greta gevraagd hoe zij een concertavond in zou vullen.
Hier hoeft ze niet lang over na te denken; een sinterklaasavond! Een avond vol gezelligheid, pepernoten op tafel, Spaanse muziek, zwarte pieten in het korps, cadeautjes, Big Band opstelling, ballonnen, slingers, artiesten en natuurlijk Sinterklaas!

Vraag 23 gaat over de muzikale familie.
De familie Brander kent een aantal organisten en een aantal gezinnen heeft een keyboard in de woonkamer staan. Beppe Ger zingt bij het koor in Reitsum. De broertjes Joeri en Rinse hebben beide bij de drumband gezeten. Rinse speelde de pauken bij de drumband, Joeri heeft niet zo lang bij de drumband gezeten. Zus Wilma kennen we natuurlijk allemaal van ons korps op tenorsaxofoon. Vader Anne speelt een klein beetje orgel. En moeder Pietsje speelt accordeon. De andere familie is ook muzikaal. Nichtje Wendy speelt piano, Anita kan zingen en Wietske speelt de bugel. Pake Joeke heeft vroeger ook bij de drumband gezeten, net zoals tante Sijke die zelfs drumlessen gaf. Neefje Joeke heeft ook bij de drumband gezeten.

De volgende keuze van Greta gaat naar vraag 21; vertel iets over je buurman.
Greta heeft 3 buurmannen, Durk, Ronnie en Jitse-Jan. Ze hebben een perfecte taakverdeling. Jitse-Jan zorgt voor de gezelligheid, Ronnie voor de snoepjes en Durk is de klusjesman die altijd klaar staat wanneer er materiaalpech is. ‘’Dan giet er der op de knibbels foar’’. Daarnaast heeft Durk de belangrijke taak om de maat bij te houden, waar vele korpsleden profijt van hebben. Greta haar taak is om de mannen in het gareel te houden. De 3 buurmannen en de buurvrouw starten elke korpsavond aan de jurytafel. Hier wordt voor en tijdens het koraal de week even besproken. Vriendinnetjes, groentetuintjes, alles gaat even over de tafel.

De grootste blunder
De grootste blunder die Greta bij het korps maakte gebeurde vooral tijdens het presenteren. Een talent van haar wat tijdens haar korpscarrière naar boven komt. Het stuk Il Barbiere Di Siviglia hadden we naar aanloop van het concert tig keren op de standaard gehad, genoeg tijd om de titel te bestuderen. Maar toen het grote moment daar was, was Greta de titel vergeten. Gelukkig was Reimer Jan daar om haar uit de brand te helpen.

Daarnaast maakte ze nog een grote blunder tijdens de Spultsjemerke. Omdat het bijna Moederdag was, had de familie stiekem een barbecue georganiseerd voor beppe. Tijdens de spultsjemerke wonnen tante Sijke en Greta haar moeder een prachtige barbecue. ,,Dit komt moai ut want we sille moarn toch mei de hele famylje barbecueën”, was het eerste wat Greta enthousiast riep. Helaas zat beppe op de eerste rij…

Vraag 15 stelt de vraag waarom Greta dit instrument bespeelt.
Greta geeft aan dat ze het erg leuk vindt om nu een slagwerk instrument met melodie te spelen, dit heeft ze toch wat gemist bij de drumband. ,,Je kin der wat mear mei”. Ze vindt het voor de afwisseling leuk om zo nu en dan eens de pauken te bespelen.

De op één na laatste vraag gaat over de andere hobby’s van Greta en dat zijn er genoeg.
Ze is fanatiek aan het hardlopen en fietst elk jaar de Elfstedentocht. Daarnaast mag ze graag een beetje creatief bezig zijn, een beetje knippen en plakken. Theeleute met vriendinnen past ook zeker in het rijtje. En als laatste grote hobby heeft ze nog haar vriend Janco, een hobby waar ze veel tijd aan besteed.

De laatste vraag is de grote wisseltruc; met wie zou je in het korps wel eens willen ruilen.
Daar hoeft Greta ook niet lang over na te denken, Agatha! De 1e bugel heeft altijd mooie melodielijnen en ze zitten gezellig midden in het korps. Daarnaast heeft Agatha volgens Greta wel een lekkere ‘schwung’.

De volgende solist van de maand wordt Anneke Osinga.
Anneke heeft natuurlijk al heel wat beleefd bij het korps en heeft altijd sterke verhalen aan de bar. Daarnaast hebben Greta en Anneke vaak de zelfde melodielijntjes, dus moeten ze vaak genoeg samenwerken!
sdc16249