De maand maart zit er alweer bijna op. Dochter Ellen heeft Piet uitgekozen om in de maand april ‘solist van de maand’ te zijn op de Bazuinsite! Op mijn fietsje ga ik richting de stationsweg. Forse woningen staan daar in die straat. Best nieuwsgierig om eens een kijkje binnen te nemen bij Piet en Afke Vrieswijk. Met de deur wagenwijd open wordt ik ontvangen en stap ik binnen in de grote entreehal. Er is genoeg plaats over voor mijn jas op de kapstok want zoonlief Bauke en dochter Ellen zijn beiden het huis al uit.
Nog maar een minuut plaats genomen op de bank in de mooie woonkamer, gevuld met foto’s en andere aandenkens wordt de thee en het gebak al geserveerd door Afke. Ook in huize Vrieswijk is dit prima voor elkaar! Snel startten we met het interview, want Piet had genoeg te vertellen!
Mijn favoriete muziekstuk
Meditation – The lights of the world. Een arrangement van dhr. J. Dean Goffin. Daarnaast houdt Piet van film muziek. Ook het muziekstuk hine e hine is een mooie koraal die binnen de categorie favorieten valt!
Mijn behaalde diploma’s
Diploma A. Het diploma A heeft Piet behaald toen hij een jaar of 14 jaar was. Piet werd lid van de Bazuin toen de bazuin 50 jaar bestond. Samen met Oane Kooistra werd Piet lid. Piet vertelde dat hij liever ging voetballen, maar hij wilde liever niet alleen. Oane Kooistra wilde bij de muziek, maar ook liever niet alleen. Vandaar dat ze gezamelijk lid zijn geworden van zowel de voetbalvereniging als de muziekvereniging ‘de bazuin’. Natuurlijk reisde de vraag of Piet net zoals zoon Bauke bij het eerste speelde. Piet heeft in het derde gespeeld, maar die waren toen ook heel goed! Aldus Piet.
Piet kreeg les van Tolina Hoekstra. Piet en Oane waren de eerste leerlingen van de muziekschool. Het eerste instrument wat hij in de handen gedrukt kreeg was het gewilde Chinese bugeltje. Naast de bugel kregen andere leerlingen een bariton of een trombone. Na een aantal weken op de trombone te hebben gespeeld gaf Martinus Folkertsma aan dat hij het trombone spelen voor lief wilde houden. Dit zou hij nooit een keer leren. Piet kreeg de trombone in de handen gedrukt en tot op heden heeft hij deze niet meer losgelaten!
Een veel besproken onderwerp tijdens de derde helft op de donderdagse avond..
Piet en Auke zijn ‘féste barmaatsjes’. Twee handen op één buik, vult Afke aan. Maar waar hebben jullie het dan over Piet? Werk. Veel over het werk. En natuurlijk worden de muziekstukken en de repetitie geëvalueerd. Natuurlijk wordt er ook gesproken over de geliefde nootjes die op de bar staan. Auke en Piet hebben een privé schaaltje, zo lijkt het. Er wordt niet over de nootjes gerept en in no time is het schaaltje dan ook zo goed als leeg. En na twee biertjes wordt de openstaande rekening betaald en gaat Piet huiswaarts. Thuis drinkt hij samen met Afke nog een borrel. De invulling op de donderdagse avond is een groot vast gestructureerd ritueel 🙂 Eén groot moment van ontspanning.
Mijn muziekdocent..
Zoals eerder genoemd was dat voor de eerste lessen Tolina Hoekstra. Een docent uit de Wouden. Wanneer zij niet kon werd ze vervangen door Sierd de Boer. Piet is ook nog eens samen met Klaas Hiddema op les geweest. Dit was in de tijd dat de ventrieltrombones werden vervangen voor de schuiftrombones. Bij deze omscholing waren wel wat lessen nodig. Deze lessen kregen zij van Jelle van der Wal. Hij bespeelde de bastrombone bij de Wâldsang. Klaas en Piet reisden af naar de muziekschool in Buitenpost of kregen les bij Jelle van der Wal thuis.
Tijdens het ophalen van al deze oude herinneringen wordt er uit de andere kamer een grote doos met herinneringen opgehaald. Deze doos was gevuld met foto’s en andere herinneringen. Zo vinden we een diploma van vader Sybe Vrieswijk. Een diploma uit 1954 van het solistenconcours. Op dit concours behaalde hij maar liefst 51 punten, als aanvulling stond er uitmuntend op het diploma genoteerd!
Zo komen we ook bij Klaas van der Wielen. Ook hij bespeelde de 3e trombone. Op het moment toen hij stopte mocht Piet zijn plaats innemen. Hij vertelde dat in die tijd de 3e trombone niet echt meetelde. Toen Cor Hoekstra als dirigent voor het korps kwam te staan veranderde dit. Hij daagde Piet uit om er meer uit te halen! Uiteindelijk werd ook de 3e trombone belangrijk. Vandaar dat Piet in die 43 jaar nog nooit van plaats is gewisseld! Ambitieus is Piet nog wel wat betreft het goed onder de knie hebben van de muziekstukken. Met name wanneer het korps weer klaar wordt gestoomd voor het concours. Er wordt dat elke avond na het eten geoefend. ‘Dan doch ik de ôfwosk en dan kin Piet efkes oefenje’ zegt Afke. Goed voor elkaar Piet!
De Bazuin is mijn korps, ik vind het.
Op het moment dat Piet voor de Bazuin koos was er gewoon maar één optie. En Piet verteld vol trots dat hij nog altijd blij is met het kiezen voor die optie. ‘Je groeie der yn.’. De Bazuin is inmiddels al ruim 43 jaar Piet zijn korps. ‘Je feroarje dochs ek net fan frou’?
Een goede/indrukwekkende herinnering uit de oude doos..
Piet weet zich nog heel goed te herinneren dat ze een eerste prijs wonnen op een concours. Dit heugelijke feit werd flink gevierd. Met een select gezelschap werd dit gevierd in de Tapperij op de voorstraat. ‘Der binne we echt flink trochsakke’. De volgende dag liet dit wel zo zijn sporen na. Zo moesten er mensen zoeken om hun hoorn. Waar was die gebleven?!?
Dat mensen af en toe om hun instrument moeten zoeken overkwam ook Piet. Zo verzorgde de Bazuin aan het einde van hun seizoen een optreden in de Nije Nijhof. Aan het begin van het seizoen moest de trombone weer even worden warm geblazen. Piet vroeg aan Afke waar ze zijn trombone had gelaten. Toen Afke aangaf dat zij daar geen idee van had wist Piet genoeg. Piet zijn trombone had maar liefst de gehele zomervakantie op het podium van de Nije Nijhof te pronk gestaan!
Een andere grappige en tevens mooie herinnering was de lootjes verkoop die werd gehouden in West Dongeradeel. Het gehele muziekkorps nam plaats op een grote tractor met wagen. Met zijn allen haalden ze maar liefst 13.253,13 gulden op. Piet werd hier zo enthousiast van dat hij een keer wild met zijn trombone heen en weer zwiepte. En ja hoor, het mondstuk vloog van de trombone. Een verplichte pit stop werd er gehouden.. Op zoek naar Piet’s mondstuk!
Wat Piet ook erg waardeert was de aandacht die werd besteedt aan zijn 40 jarig jubileum bij het korps. Piet kreeg een. gouden speldje. Dit gouden speldje glinstert elk weekend op zijn ‘sneinse pak’. Maar dan gaat Piet nu voor het 75 jarig jubileum? Toch? Piet heeft andere plannen. Wanneer Piet met pensioen gaat de caravan overuren draaien. Het is nog afwachten hoe dit te combineren valt met het maken van muziek.
Het eerst volgende nummer wat op de standaard moet komen te staan..
Meditation – the light of the world. ‘Fansels!’
Familie en muziek ..
Piet heeft zijn muzikaliteit overgeërfd van vader en moeder. Vader Sybe heeft de saxofoon bespeeld, de bugel. Volgens Piet en Afke heeft vader Sybe bij elke sectie gespeeld. Vader Sybe startte ook al op 10 jarige leeftijd met het maken van muziek. Vol trots laat Afke mij dan ook de schaal zien die vader Sybe ontving van de Bazuin toen hij 66 jaar lid was geweest van de vereniging. Naast zijn vader waren ook zijn broers en zus muzikaal. Drums en bariton werd er nog bespeeld.
Piet zijn eigen kroost was ook deels muzikaal. Bauke niet. Dat is een echte voetballer geworden. Af en toe vult Bauke de zaal als toeschouwer. Nee, alle muzikaliteit van piet is met name doorgegeven aan dochter Ellen! Ellen is maar liefst 22 jaar lid geweest. Ellen woonde al een aantal jaren niet meer thuis, toch was ze elke donderdag toch te vinden in huize Vrieswijk aan de stationsweg. Ze oefenden samen nog de muziekstukken, aten gezamenlijk en eindigden dan de dag met een borrel. Gezellig! Piet vind het erg jammer dat dat nu voorbij is. Toch is het goed om te zien dat Ellen haar draai in Hengelo inmiddels al heeft gevonden. Helaas heeft ze nog geen geschikt korps gevonden, maar ook dat zal zeker goed komen! Maar eindigt Piet zijn verhaal.. De belangrijkste factor waardoor Piet 43 jaar lid is van de muziek is het feit dat Afke volledig achter Piet staat. Natuurlijk is het ook deels eigen belang; ‘sjoch, sa hat se de televysje op de toansdei te jûn ris in kear foar har sels. Oars is der foetbal foar!’ Maar naast dat ze achter Piet staat is ze ook actief. Zo helpt ze bij het ophalen van het donateursgeld en is ze altijd aanwezig bij optredens. ‘Dot mei wol ris neamt wurde’.
Wie wordt solist van de maand mei 2012..
Auke Talsma. Een nieuw lid van de Bazuin. Zo kan iedereen met Auke Talsma kennismaken.
Wat een mooi intervieuw en al die herinneringen een prachtig verslag is het dan ook geworden.
Groeten ut twente van Ellen