December – Romke Nutma

Verkozen door Anke Hoekstra tot solist van de maand december is baritonist Romke Nutma! Vandaar dat wederom het pittoreske en zoals Romke het zelf zei  ‘it o sa moaie Wetsens’ werd bezocht. In huize Nutma was het een drukte van belang. Een enorme inloop van bewoners van dit huis. Vader Nutma, moeder Nutma, broerlief Gerke en Eelke, en zijn zuster Jeltina en Hilde, iedereen was thuis. Een ieder heeft even zijn gezicht getoond en stiekem meegeluisterd vanaf de bank naar de verhalen van Romke. Romke was goed voorbereidt want de thee stond al klaar dus het vragenvuur aan deze jonge en enthousiaste muzikant kon gelijk gestart worden!

 

Mijn mooiste droom die ik samen met de andere korpsleden zou willen beleven..
‘In eerste priis, mei in fette beker en in dikke jildpriis’! Als het dan ook nog eens grandioos goed is neergezet dan is het nog mooier dat we daar met zijn allen dan ook voor beloond worden.  Om het te behalen zou Romke wel iets doen aan de teambuilding en zou dan graag zien dat er een studieweekend aan vooraf gaat. Op de zaterdag is er dan tijd voor oefenen, maar ook tijd voor een biertje, spelletjes,  muziek en natuurlijk niet te vergeten wat hapjes!

De wisseltruc,.. Dan zou ik een avondje willen ruilen met..
Hein Boonstra senior. ‘Die kin sa prachtich spielje!’ Jammer genoeg is Hein sr. deze week gestopt. ‘Hij hat it instrument yn de wilgen hongen’. Het lijkt Romke ook prachtig mooi als hij op die leeftijd nog zo muziek kan maken.

Naast Hein Boonstra Senior zou Romke ook wel een dagje willen ruilen met de voorman van Mnozil. Mnozil?  Romke legde uit dat het 7 muzikanten / cabaretiers zijn uit Oostenrijk. Zij spelen allerlei bekende liedjes – Zie het linkje naar youtube voor één van hun nummers.  Romke zou dan het liefst de voorman willen zijn Thomas Ganz. Normaliter zit Romke het liefst helemaal achteraan in het korps, daar voelt het veilig. Bij het vragen of hij ooit een solo zou willen doen wordt er vanaf de bank in huize Nutma, die gevuld is met meerdere meeluisterende  en nieuwsgierige oren,  gelachen. Duidelijk,.. Eerst nog niet dus!

Mijn buurman/buurvrouw tijdens de repetities
Op dit moment zijn Otte en Anke zijn nieuwe buurman en buurvrouw. Romke heeft zijn trompet sectie aan het begin van dit seizoen verlaten. Nog wel met pijn in zijn hart, want het was toch altijd ook erg gezellig met Marije, Tiny en Meintsje. Romke vertelde dat hij niet altijd even goed met zijn cornet overweg kon. Altijd tijdens de laatste repetities wordt er gewisseld van instrument. Zo belandde Romke tijdens deze avond bij de bariton sectie. Verrassend was dat hij er ook nog gelijk geluid uit kon krijgen. Vandaar dat Romke besloot een bariton mee te nemen naar huis. ‘Ik haw nog nea safolle oefene yn de fakânsje os ofrûne fakânsje!’

Een veel besproken onderwerp tijdens de derde helft op de donderdagse avond
Romke zit altijd naast zus Jeltina en Ronny aan de bar. Met Ronny heeft hij het altijd over de tuin of het werk. ‘It is oltiid gesellich!’. Romke heeft zich al eens tijdens een Spultsje Merke van de Bazuin laten veilen als tuinman. Ronny was toen de gelukkige eigenaar en winnaar van deze veiling. Laatst is Romke alweer eens op een donderdag naar Ronny geweest om een dagje te klussen. Deze keer niet voor Jan Noppes, nee.  ‘Ronny sei, dan soarchje ik foar in patatsje, nou, dot moest oltiid wurde’, aldus Romke.

  

De Nutma’s zorgen elke donderdag met zijn allen voor de vulling van de bar. Ze drinken dan allemaal nog één en vertrekken dan weer met zijn allen richting Wetsens. Wot Romke dan altijd drinkt? ‘In cola-tikje fansels’!

De bazuin is mijn korps, ik vindt het..
‘In gesellich korps’! Er valt altijd wel wat te beleven. Daarnaast worden er ook muziekstukken gespeeld met een leuk niveau. Romke weet nog goed dat hij de eerste repetitie binnen kwam wandelen en gelijk Barbier di Siviglia op de lessenaar werd gezet! MOEILIJK!
Romke heeft naast de donderdag ook nog op maandag een Bazuin avond. Niet een Bazuin Holwerd avond, maar een Bazuin Niawier avond. Ja, Romke speelt bij twee korpsen. Alle muziek past nog net in één muziektas. Romke vertelde dat het korps in Niawier echt een dorp korps is. Daar hebben ze af en toe een koffieconcert. ‘In concert mei neat extra, gjin thema’s, gewoan puur muziek en de doelgroep? Die is griis!’. Ook daar is Romke per september verhuisd naar de bariton sectie.

Mijn muziekdocent
Cor Hoekstra! Maar liefst 9 jaar de muziekdocent geweest van Romke. Romke is als 10-jarig mannetje gestart op de bugel. In 2008 heeft hij gewisseld van instrument en heeft hij cornet gespeeld tot juli 2012.
Maar met Cor heeft Romke van alles beleefd. Kaarsjes met kerst, snoepjes, pepernoten.. Er gebeurde van alles. Soms was Romke zijn klompen weer kwijt. Wat  altijd tijdens de lessen belangrijk was dat het vooral gezellig was. Er werd dan vooral ook veel gepraat!
Romke weet ook nog goed dat Cor een tijdje hem geen les kon geven. Hij heeft toen een half jaar les gehad van Andries de Haan. Toen was er geen tijd voor praten en gezelligheid, Romke heeft toen een halfjaartje keihard moeten studeren!

Mijn advies t.a.v. de eerst volgende grote aankoop
Vol overtuiging noemt romke; een nieuwe groepsfoto van het korps!

Mijn mooiste muziekstuk
Decennium van Eric Swiggers. Dit was Romke zijn eerste grote werk, tevens ook federatiestuk.

Mijn behaalde diploma’s
Romke heeft zijn A diploma samen met broer Gerke behaald. Zijn B diploma heeft hij behaald met allemaal vrouwelijk schoon. Romke haalde een  6,5 voor zijn theoretische deel. Daar kun je je iets bij voorstellen, wanneer je als enige jongen bij 6 jonge dames in de klas zit! Dan is een 6,5 genoeg en is er voor de overige tijd plek voor belangrijkere dingen.

Een goede en grappige herinnering uit de oude doosp1030435
Met een klap op tafel en een grote glimlach op zijn gezicht vertelt Romke over zijn Kalinka dans. Gerke is inmiddels ook aangeschoven aan tafel. Samen vertellen ze hun ervaringen tijdens het concert dat ze samen met Ronny en Anton de dans ter uitvoering moesten brengen. De komische act van de avond. ‘Geweldich!’

Daarnaast heeft Romke ook een mooie herinnering aan het Openbaar Frysk Fanfare Kampioenschap in 2009. Romke had zich nog maar net gevoegd aan het korps toen er deel werd genomen aan dit kampioenschap. Met zijn allen werd er toen de derde prijs behaald. Dat is fantastisch als je zoiets moois met zijn allen neer kunt zetten!

Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
De laatste vraag mogen de solisten vaak zelf uitkiezen en Romke wilde graag antwoord geven op deze vraag. Dit omdat het hele gezin enorm muzikaal is. Al bij binnenkomst bij het interview gaf moeder Nutma aan dat al deze muzikaliteit niet van haar komt, maar allemaal van Auke. Toch verteld Romke dat beide oma’s muzikaal waren en aangesloten waren bij een koor. Dus het zou toch prima zo kunnen zijn dat ze ook wat van hun moeders genen mee hebben gekregen. Ze kunnen met zijn allen thuis bijna een klein orkest/band vormen; trombones, bariton, dwarsfluit, bugel, gitaar, keyboard. Iedereen bespeeld wat. Een gevarieerd gezelschap! En daar is Romke meer dan trots op!

De volgende solist van de maand..
‘De kastlein fan it Sintrum Foekje Boonstra!’ Foekje haar euphonium-maat is helaas gestopt waardoor ze alleen komt te zitten. Daarnaast is zij ook al heel wat jaartjes lid! Romke wil wel wat meer over haar weten..!