Januari – Tiny Tadema

TinyOp een donkere avond in december ging ik op bezoek bij Tiny Tadema. Gerben Osinga vond dat Tiny solist van de maand januari 2012 zou moeten worden! Tiny, een stille kracht die altijd aanwezig is bij elke repetitie en helpt daar waar dat nodig is. Zij moest deze maand in het ‘zonnetje’ worden gezet!

Enigszins schouderophalend en lachend nam Tiny de boodschap in ontvangst dat zij solist van de maand zou worden. Wat zou ze nou moeten vertellen? Zoveel nieuws had Tiny niet, aldus Tiny zelf. Toch startte ik met mijn vragenvuur! Tiny had genoeg anekdotes. Dat kan ook niet anders wanneer je als zo’n 30 jaar muzikant bent! Lees maar..

1. Ik bespeel de trompet, omdat..
De reden dat Tiny zich bij de trompet sectie heeft gevoegd een aantal jaren terug is omdat Oane Kooistra stopte. De sectie moest worden aangevuld. Tiny speelde in die tijd bij de bugel sectie en vond het een leuke uitdaging om weer een ander soort instrument te bespelen. Tiny heeft hiervoor naast de bugel ook nog een tijdje cornet bespeeld. Dit zijn de enige 3 instrumenten die Tiny heeft bespeeld.

2. Mijn andere hobby’s naast de muziek..
Tiny heeft hobby’s genoeg! Lezen is een grote hobby, met name thrillers. Daarnaast wandelt Tiny graag met de hond. Een andere grote hobby is voetbal kijken, met name naar Cambuur. Tiny is vaste supporter van Cambuur. Samen met haar zoon Piet is ze elke thuiswedstrijd van de partij. Op de vraag of Tiny dan geheel uitgedost in Cambuur tenue en met het hoofd in de cambuurkleuren daar dan verschijnt antwoordde Tiny dat ze alleen soms subtiel een sjaaltje van Cambuur draagt. Daarnaast mag Tiny er ook graag op uit met vriendinnen. Samen met Sijke gaat ze naar concerten, taptoe’s, musical’s enz. Het eerst volgende concert wat op het programma staat is het valentijnsconcert fan ‘De Bazuin’ Oentsjerk in februari 2012. Hier heeft Tiny nu al zin in.

3. Mijn muziekdocent..
Als 17 jarige meid, een beetje een laatbloeier dus, begon Tiny met het volgen van muzieklessen. Samen met haar vriendin tevens nicht Tiny Rijpma kregen Tiny & Tiny les van Sjouke Kloosterman (vader van Tiny Rijpma). De eerste muziekstukken die werden gespeeld kwamen uit het koralenboek!
Het eerste korps waar Tiny zich bij voegde was het korps Soli Deo Gloria in Blija. De keuze was daar in die tijd reuze, daar waren in die tijd maar liefst drie korpsen. In die tijd kregen Tiny en Tiny les van Tolly Hoekstra, muziekdocent van de muziekschool.
Tiny heeft geen diploma’s behaald. Tiny is nooit echt een strever hierin geweest. Het hoofddoel voor haar is om gewoon leuk muziek te maken!

4. Mijn buurman/buurvrouw tijdens de repetitie’s..
Tiny zit op het hoekje en heeft dus maar één buurvrouw, Meintsje Boonstra. Meintsje is alweer zo’n vier jaar de buurvrouw van Tiny. Meintsje en Grietsje.. Deze twee dames lijken toch zo op elkaar. Naast elkaar zijn de verschillen duidelijk zichtbaar, maar wanneer je de dames los van elkaar ziet wordt het toch lastig om weer onderscheid te maken. Wanneer er dan weer een ezelsbruggetje is gemaakt met een brildragende Meintsje, wordt het brilletje weer afgeschaft.. Het blijft voor de meeste mensen in het korps soms toch nog lastig geeft Tiny te kennen.
Tiny heeft naast Meintsje nog vele andere buurmannen en vrouwen gehad. Met name bij de bugelsectie. Tiny was dus de aanwijsstok voor vele jonge beginnende muzikanten! De opsomming begon.. Wietske van der weg, Meinie Boonstra, Meintsje Boonstra, Alie Jantine Kanger, Martha Hoekstra, Amarens van der Woude.. En ga zo nog maar even door..

5. De wisseltruc.. Als ik een avondje mocht ruilen met een muzikant in het korps zou ik willen ruilen met..
Jitse Jan! ‘Lekker útleve op it drumstel, liket my hearliik!’. Mocht je dan thuis enige frustraties hebben, dan kun je al je frustraties op dat instrument kwijt. Tiny had vroeger ook wel graag bij de drumband willen spelen, maar ze heeft toen toch voor het korps gekozen.

6. De bazuin is mijn korps! Ik vind het..
Tiny heeft meerdere jaren bij het korps in Blija gespeeld. Toen Tiny met Piet trouwde gingen ze samen in Holwerd wonen. Na een jaartje heen en weer gereis tussen Holwerd en Blija besloot Tiny daar te stoppen en zich bij de Bazuin aan te sluiten!
Op dit moment is het Tiny haar korps omdat het er gewoon gezellig, leuk ‘en net ol te fanatiek’ is. Met regelmaat stelt de Bazuin wel zo zijn doelen, het behalen van een mooi resultaat bij het federatie festival of concoursen of het verzorgen van een mooi concert. Zo is het mooi wat Tiny betreft.

7. Mijn ambities binnen de muziek..
‘Die haw ik dus helemaal net’! Tiny bespeelt nu de 3e trompet. Als ze nog iets zou willen zou ze misschien tweede stem willen spelen omdat ze nu af en toe wel vaak eens rust hebben.
De enige ambitie die Tiny heeft wat de muziek betreft is om wel met een doel de repetities in te vullen. Zoals in de vorige vraag naar voren kwam zijn deze doelen de federatie, concert, concoursen etc. Deze doelen stimuleren ook om thuis vaker eens te oefenen!

8. Een hilarische/grappige herinnering uit de oude doos..
Vorig jaar 1e kerstochtend verzorgde de Bazuin weer bij menig Holwerter het ultieme kerst gevoel. ‘s Ochtend 6 uur gingen de eerste lampjes weer aan bij de Bazuinleden. In dit jaar was het uitermate koud dus iedereen pakte zich weer extra warm aan. Onder meerdere lantaarnpaal werd halt gehouden waarna een kerstlied door het stille Holwert galmde. Op een gegeven moment kwam er bij Tiny nog weinig geluid uit de toeter! Bij de vorige lantaarnpaal werkte het instrument nog prima. Een zoektocht volgde bij vorige lantaarnpaal want al snel werd duidelijk dat er een klepje op de toeter mistte. Anneke en Tiny op knibbels der foar, tastend in het duister.. Maar hij werd weer gevonden! Gelukkig..

Tiny heeft wel wat met haar instrument want zo’n twee jaar geleden had ze alle mannen voor haar in het spier. Het instrument was omgevallen, hard op het mondstuk. Bij het stemmen van het instrument kwam Tiny erachter dat het mondstuk met geen mogelijkheid meer was te verschuiven. Alle mannelijke testosteron werd ingezet, maar geen één van de medemuzikanten kreeg het voor elkaar! Het instrument moest naar de maker, welke ervoor zorgde dat het instrument weer demontabel is.

Tiny voegde naast deze grappige herinneringen ook nog een mooie herinnering aan. En dat is het gevoel van de eerste kerstdagen. Wanneer heel Holwerd nog warm onder de dekens ligt gaat de Bazuin door het dorp. Bij de familie Schaap houdt de Bazuin altijd een pauze. Niet voor niets, want hier valt dan altijd iets lekkers te halen! Wietse en Djoke zorgen elk jaar weer voor wat extra warmte halverwege de tocht. Warmte in de vorm van een glaasje berenburg voor elke muzikant! Met een lekker kerstkransje. Tijdens het nuttigen van dit Friesche op-pep goedje kijken er vanachter het raam meerdere paar kleine oogjes van de familie Schaap toe hoe de muzikanten dit nuttigen. Altijd weer een mooi en bijzonder moment…

img_1678

25 december 2010 – van Aylvawâl bij fam. Schaap

9. Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
Tiny heeft wel muzikaliteit overgeërfd van haar vader. Tiny haar vader, vader Dijkman, heeft zo’n vijf jaar bij de drumband gespeeld. Tiny haar pake, pake van der Ploeg heeft altijd een blaasinstrument bespeeld. Welk instrument weet Tiny zich niet meer te herinneren. Tiny haar moeder en broers zijn allemaal niet zo musicaal. Tiny haar dochter, Wietske, heeft de muzikaliteit zeker van haar moeder overgeërfd. Wietske speelt inmiddels alweer zo’n 13 jaar bij het korps. Haar zoon Piet heeft de genen van zijn vader overgeërfd, hij heeft niets met de muziek.

10. Mijn favoriete muziekstuk..
Titels! Het onthouden van titels is voor Tiny niet weggelegd. Vandaar dat deze vraag ook lastig te beantwoorden is. Tiny vindt het vooral mooi om uit het koralenboek te spelen. Dit was ook het eerste wat Tiny leerde. Nummer 89 is haar favoriet, Voorwaarts Christus strijders. Nummer 72, Redhead is een herinnering van vroeger. Dit was het nummer wat ze altijd blaasde met Tiny Rijpma tijdens de lessen van Sjouke Kloosterman.
Tiny vertelde vooral van filmmuziek te houden, zoals Braveheart. Of het nummer wat we nu op de lessenaar hebben staan Hine e Hine, dat zijn mooie muziekstukken, aldus Tiny.

De volgende solist van de maand voor februari 2012 wordt..
Auke Nutma! Auke woont al jaren niet meer in Holwerd, maar ook hij komt trouw elke week. Geweldig is ook dat hij zijn kinderen meeneemt. Gerke, Romke en Jeltina. Gerke bespeelt trombonne, Romke trompet en Jeltina Bugel. Dat is gewoon super!