Juli – Agatha Hoekstra

In juli is onze solist van de maand Agatha Hoekstra. Met een grote glimlach, zoals Agatha die altijd heeft, kwam Agatha voor het interview naar de Voorstraat toe gefietst. Ze kwam niet met lege handen aanzetten, want ook bij dit interview ontbrak het gebak niet! Met een heerlijk aardbeienvlaaitje en een grote kop thee startten we het interview. Het vragenvuur werd gelijk gestart!

De eerste vraag; de wisseltruc.. Dan zou ik willen ruilen met..
Birdy. Deze engelse zangeres heeft al een aantal grote hits gemaakt afgelopen tijd. Eén van haar grootste kwaliteiten is dat ze ontzettend goed kan piano spelen. Agatha zou het liefst een avondje met haar willen ruilen omdat het zingen in combinatie met het bespelen van de piano echt super mooi is!
Maar Agatha, kun je dan nu al Piano spelen? ‘Nee, nog niet!’ Momenteel heeft ze het dan ook veel te druk met andere bezigheden. Ook zal er dan een piano aangeschaft moeten worden, want dat instrument is nog niet in muzikaal huize Hoekstra te vinden. Het idee wordt geopperd dat ze Sije Hoekstra maar eens lief aan moet kijken wanneer er gevraagd wordt naar wensen voor een verjaardagscadeau(tje).

Ambities binnen de muziek..?
Het doel is eigenlijk al behaald want Agatha zit inmiddels al bij de 1e bugelpartij! Daarnaast heeft ze de diploma’s A, B en C al behaald. Het behalen van diploma D wordt niet geambieerd, voorlopig is het wel goed zo. Een solo lijkt Agatha wel leuk. Zo deed ze tijdens de periode dat ze nog op les zat elke keer mee aan het solisten concours. Niet dat ze daar zelf een besluit over nam, het meedoen aan het solistenconcours was volgens Cor geen keuze maar meer een verplichting. Gelukkig vond Agatha het altijd erg leuk om daar aan mee te doen. Dit jaar heeft ze voor het eerst verstek laten gaan. De reden? Dit jaar behoorde ze niet meer tot de juniors, dus een prijs zou er wel niet inzitten! Dat hadden we nou niet van Agatha verwacht.

Het eerstvolgende nummer wat op de standaard komt te staan..
Agatha vond dit een hele lastige vraag. Het genre waarin dit nummer te zoeken is is het hedendaagse pop genre. Dan zou ze toch wel graag een nummer van Birdy of Bruno Mars willen spelen met het hele korps.

Mijn mooiste droom die ik samen met de andere korpsleden zou willen beleven..
Agatha kijkt met een grote glimlach wat starend voor zich uit. ‘Dan soe ik mei it hiele korps yn it fleantug richting Amerika wolle, wer we dan in skitterend optreden fersoarchje mei sangeres Adele!Foar fansels in hiele folle seal!’ Hoezo jong, fris en fruitig en vol ideeën! En dan nu een wat realistischere droom? Dan zou Agatha graag met het hele korps willen promoveren naar de 4e divisie en binnen deze divisie uitblinken. ‘Dan wol ik ek winne fansels’!

Ik bespeel het instrument de bugel, want..
Nou, grote zus Tineke speelde ook bugel. Agatha is gestart bij de bugelsectie en heeft ook nog nooit een ander instrument bespeelt dan de bugel. ‘Ik ha ek nog nea oer in oaren ien neitocht, ik sit dér prachtig’! Zoals Agatha er nu over denkt wil ze daar ook nooit weer weg! Op 9 jarige leeftijd kreeg ze het bugeltje al in haar handen gedrukt. Daarvoor heeft ze twee jaar blokfluitles gehad.

          

De bazuin omschreven in 3 woorden..
* Gezellig – Agatha heeft hele gezellige buren tijdens de repetitie. Tineke en Trudy. ‘En wer ha jim it dan oer’, ‘Wer ha wij it net oer?, Libbensferhalen wurde der utwiksele, wurk, skoalle, leafde. Trudy wol olles witte, freget ek olles. It is hiel gewoan gesellig!’.
* Uitdagend – soms komen er pittige stukken op de lessenaar te staan. Dat vind Agatha wel uitdagend. Dat geeft haar ook motivatie om de bugel iedere dag uit de koffer te doen laten verschijnen. Ze zit ook sinds een aantal jaar bij de eerste stem waardoor er ook meer van haar wordt verwacht. Daarnaast heeft ze ook dit jaar voor het eerst zich gevoegd bij een commissie, de concert commissie. Ook dat vindt Agatha wel een uitdaging en leerzaam!
* Leuke concerten – Elk jaar wordt er een origineel concert ten uitvoering gebracht door de Bazuin. Het trekt publiek en daardoor spelen we elk jaar weer muziekstukken uit hele verschillende genres. Leuk!

Het muziekstuk wat mij kippenvel bezorgt wanneer de Bazuin deze ten gehore brengt is:
Hine e Hine geschreven door Peter Graham.

Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
Absoluut! ‘Logisch hi’. De hele familie Hoekstra is elke donderdag avond van de partij. Het lijkt wel een wekelijks familie uitje. Heit Hoekstra speelt 1e trompet, Mem hoekstra 1e waldhoorn, Tineke en Agatha 1e bugel en Jitse Jan is drummer. De familie zou wel een ensemble kunnen beginnen. Daar is binnen de familie nog nooit over nagedacht. Het oefenen gebeurd ook niet gezamenlijk. Af en toe oefent Agatha met Anke, af en toe met Sije. Daar blijft het voorlopig bij.
Naast het eigen gezin zijn er binnen de gehele familie Rondaan nog heel veel andere ooms en tantes, neven en nichten actief binnen de muziek. Het zijn er te veel om allemaal op te noemen..

Andere hobby’s naast de muziek…
Turnen. Agatha vertelde dat ze daar vroeger wel eens een prijsje mee heeft gewonnen. Nu is het meer voor de lol. Het leeftijdsverschil is enorm groot. Agatha is binnen de groep de oudste met haar 17 lentes jong en de jongste is er 6 jaar. Misschien dat Agatha nog eens een andere sport zal gaan beoefenen. Naast turnen mag ze graag winkelen, beetje computeren en besteedt ze nog een flink aantal uurtjes van haar vrije tijd in de Coop. Maar liefst 16 uurtjes per week. Jah,.. Agatha bakt voor heel Holwerd op de zaterdagochtend lekkere warme broodjes!

Mijn muziekdocent..
Tijdens de blokfluitlessen was dit tante Kees. Hoe zijn echte naam was weet Agatha haar niet te herinneren. Na twee jaar lessen in de Tsjelke ruilde Agatha haar blokfluitje in voor een bugel. Toen ontmoette ze Cor Hoekstra. Van hem heeft ze het bugel spelen geleerd. Maar liefst 6 jaar lang kreeg Agatha wekelijks les, samen met Amarens van der Woude. Tijdens deze lessen werd er soms meer gepraat dan dat er werd gespeeld. ‘Ja, Cor hâld fan grapkes en sa noa en dan ris serieus, it wie der oltiid gesellig. Grutte lol!’ De laatste lessen werden er dan altijd spelletjes gedaan en bij kerst was de vaste traditie dat de kaarsjes op tafel aan werden gestoken. Met zijn drieën speelden ze dan alle kerstnummers door. Goede herinneringen.

Meer goede herinneringen, grappige herinneringen…?
Een bijzonder verhaal heeft Agatha wel. Agatha werd een keer gevraagd om mee te werken voor een nieuwe brochure van opus 3. Haar rol hierin was..? Ze zou met haar bugel worden gefotografeerd. Maar liefst een half uur werden er meerdere foto’s gemaakt. Prachtige foto’s. Toen de brochure verscheen waren het slechts de ventielen en haar vingers die mooi genoeg waren bevonden en waren geplaatst in de brochure. ‘Ienigsins teleurstellend’, zegt Agatha al lachend!

Daarnaast vertelt Agatha dat haar eerste buurvrouw Wietske van der Weg was. Zoals we het wel in eerdere interviews hebben gelezen kan wietske altijd aangetikt worden op het moment als je als beginner de weg in zo’n gigantisch muziekstuk kwijt bent,. Hoe moet ik dat dan laten weten? Gewoon even tegen mijn arm aanstoten had Wietske gezegd. Bescheiden Agatha had voorgesteld even te wijzen, maar dat wilde Wietske niet. De eerste beste keer dat Agatha de weg kwijt was stootte ze Wietske dan ook maar even tegen haar arm. Het moet een enorme knal zijn geweest want Wietske schrok zich een hoedje waardoor ook zij niet meer wist waar ze waren. ‘Moai is dot!’

De tijd vloog voorbij. In no time waren we alweer belandt bij de laatste en toch wel belangrijke vraag belandt. Want wie wordt de volgende solist? Mijn buurvrouw Trudy. ‘Se freget mij ek oltiid it himd fan it liif, dan kin dot no moai oarsom efkes’!

Heel nieuwsgierig geworden naar het interview van Trudy??! De nieuwsgierigen onder ons moeten nog even hun nieuwsgierigheid proberen te onderdrukken. In de maand augustus is er helaas geen solist van de maand!