Juni – Reimer Jan Rondaan

941143282_6_gddlMet de benenwagen ging deze rit niet zo snel. Als ik dat van te voren had geweten had ik de auto genomen, dan was het interview misschien stipt 1 juni op de site verschenen! De afstand die voor dit interview afgelegd moest worden was maar liefst 41 kilometer. De reis ging deze keer naar Franeker. In Franeker woont namelijk onze dirigent Reimer Jan Rondaan. Solist van de maand Mei Auke Talsma wilde graag eens wat afwisseling, vandaar dat hij Reimer Jan tot solist van de maand juni benoemde!
Reimer Jan woont in een fraai ingericht huis aan de rand van Franeker. Modern, met ponitificaal de piano in de woonkamer en op zijn gezellig grote eettafel een kast van een computer. De eerste vraag die dan ook werd gesteld aan Reimer Jan was of hij mogelijk dan slechtziend zou zijn. De uitleg van deze grote kast volgt laterop in het interview!
Reimer Jan was goed voorbereidt want kort na binnenkomst werd het gebak al op tafel gezet! Onder het genot van een gebakje en een grote kop thee startten we het interview. De eerste vraag die werd gesteld was gelijk de lastigste. Deze vraag is dan ook geparkeerd tot aan het einde van het interview! De vraag was: wat is het eerst volgende nummer wat je op de standaard zou zetten. Je zou verwachten dat een dirigent dat zo een, twee, drie kan bedenken. Reimer Jan hield het nog even spannend. Vandaar dat we maar gelijk door gingen naar de volgende vraag.

Ik ben dirigent want..
Het worden van dirigent is zo gegroeid. Vroeger, (Reimer Jan begon enigszins te lachen) toen Reimer Jan klein was, een jaar of 6 a 7, wilde hij altijd dominee worden. Het leek hem prachtig om op die preekstoel te staan. Toen hij nog niet veel ouder was zou hij zijn eerste orgellessen van een organiste uit Beetgummermolen krijgen. Maar als jongetje van 9 a 10 jaar werd hij gevraagd door de man van de organiste om zich te voegen bij het slagwerk omdat daar op dat moment ruimte was voor een extra slagwerker. Op dat moment is hij gestart met het volgen van lessen bij Jan Geert Nagel.

Reimer Jan heeft altijd passie voor de muziek gehad. Hoewel ze thuis de financiële toekomst niet altijd even goed zagen zitten koos hij toch voor een opleiding aan het conservatorium nadat hij het Havo diploma op zak had. Zolang Reimer Jan op het conservatorium zat zolang is hij ook al aan het dirigeren. Op zijn 17e dirigeerde hij al voor een drumband in Harlingen. Na het volgen van 4 jaar conservatorium is hij uiteindelijk afgestudeerd voor HaFaBra dirigent.

Andere hobby’s naast de muziek..
Muziek is eigenlijk Reimer Jan zijn grootste passie en tevens ook zijn grootste hobby. Overal in het huis zijn muziekinstrumenten te vinden; piano, drumstel, viool, saxofoon. Naast de muziek heeft Reimer Jan dan ook niet veel hobby’s. Waar hij wel veel tijd nog aan besteedt is zijn huismaatje/hond Noah. Op zijn tijd een stukje aan de wandel is wel een aangename bezigheid.

Ambities binnen de muziek..
Zelf muziek componeren. Reimer Jan is momenteel bezig met het schrijven van een groter werk. Het stuk duurt inmiddels zo’n 9 ½ minuut. Met het schrijven van die 9 ½ minuut is hij inmiddels al zo’n jaar bezig. Elke keer worden er nieuwe elementen aan toegevoegd, worden er wijzigingen in aangebracht zodat het stuk steeds meer vorm krijgt! Op dit moment, verteld Reimer Jan, zijn de ideeën eventjes op. Soms zijn de ideeën er gewoon plotseling en kan hij zo weer een heel stuk muziek schrijven. Om dat te kunnen schrijven is er een heeeeeeel groot computer scherm nodig, zodat hij maar liefst 4 bladzijden naast elkaar kan hebben liggen. Kijk, dat verklaart dus veel. Van slechtziendheid is dus geen sprake! Gelukkig..

Daarnaast staat Reimer Jan voor slagwerkensemble Grootegast, voor de Bazuin en voor het korps in Weidum. Grootegast is twee weken geleden gepromoveert van de 3e naar de 2e divisie. Dat Reimer Jan hier mede voor heeft kunnen zorgen maakt hem wel trots.

Wat zijn dan de ambities met betrekking tot de Bazuin? Reimer Jan geeft aan dat er binnen de vijfde divisie ook veel uitdaging zit. Zo is het de kunst om het afwisselend te houden zoals het opzetten van elk jaar weer een orgineel concert. Daarnaast vindt Reimer Jan het mooi om toch het beste uit deze muzikanten te halen. Eventueel een promotie naar een vierde divisie zou Reimer Jan wel als een uitdaging aan willen gaan.

De wisseltruc.. Dan zou ik een avondje willen ruilen met..
De drummer van Anouk of Marco Borsato. Dit zijn stevige en kunstzinnige drummers. Dit zou ook wel een ambitie kunnen zijn; spelen in een goeie band. Het lijkt Reimer Jan wel interessant om eens rond te kijken in dat wereldje, om te ervaren en te beleven hoe dat is!

Mijn muziekdocenten..
Jan Geert Nagel. Jan Geert was ook een slagwerker. Reimer Jan was zijn eerste leerling. Voor een tientje en een gevulde koek kwam hij elke week bij familie Rondaan over de vloer om Reimer Jan de kneepjes van het vak te leren! Toen hij hoorde wat Reimer Jan zijn doel was moest er wel wat harder aan de kar getrokken worden. Conservatorium?? Reageerde Jan Geert Nagel verbaasd? Na deze opmerking was het voor Reimer Jan elke repetitie zweten. Na zo’n 10 jaar lessen was Reimer Jan klaargestoomd voor het conservatorium.
Het dirigeren heeft Reimer Jan geleerd van Thijmen Botma en Klaas van der woude. Elke week werd er op school geoefend. Er werd geoefend voor de spiegel, maar ook klassikaal. Eén van de andere studenten zong dan zodat Reimer Jan dan kon dirigeren. Hij heeft veel van deze twee mannen geleerd.

Een mooie en of grappige herinnering uit de oude doos..
Een mooie prestatie is wel de promotie van Grootegast van de derde divisie naar de tweede divisie tijdens het slagwerkconcours in Hattum. Dat maakt Reimer Jan wel trots!
Een grappige herinnering heeft Reimer Jan ook wel. Als je Reimer Jan ziet lopen dan heeft hij altijd een koffertje bij zich. Hij verteld dat hij er maar liefst 2 van heeft. Eéntje voor Holwerd en Weidum en de andere voor Grootegast. Met één van zijn korpsen werd er aan het Gouden Spikerfestival deelgenomen. Om 8 uur waren ze al aanwezig en rond 11 uur moesten ze optreden. Om half 11 kwam de koffer open om in te spelen. OEPS, verkeerde koffer!! Dat deed Reimer Jan wel zweten! Om een andere dirigent om zijn stuk te vragen ging hem de eer te na, vandaar dat hij een de muziekstander maar geheleel leeg liet! Wat hij hiervan heeft geleerd? Dat het overicht veel beter is als je zonder de partituur op de standaard dirigeert…
Daarnaast heeft Reimer Jan ook al veel landen bezocht tijdens zijn slagwerkcarriere. Zo is hij al naar Noorwegen, Polen, Tsjechie en Spanje geweest. In Spanje was hij mee als instructeur. Hier moesten ze optochten verzorgen bij een Spaans stadsfeest. Dat waren mooie belevenissen!

Een veelbesproken onderwerp tijdens de derde helft op de donderdagse avond..
Momenteel gaat het veel over het aankomende concert. Het wordt een echt Rock concert waarbij gasten van buitenaf uitgenodigd zullen worden. Daarnaast over de koetjes en kalfjes. Vaste prik op de donderdagse avond bij Reimer Jan is wel een ‘Frikandeltsje Speciaal’! Hearliik!

Familie en muziek..
Het maken van muziek heeft hij meegekregen van zijn ouders. Zijn vader is slagwerker, momenteel is hij ook weer wat actief. Zijn moeder speelde vroeger altijd alt. Daar is ze op een gegeven moment mee gestopt. Het spelen van de naslag en de vele lange noten maakte het minder uitdagend. De druppel die de emmer deed overlopen was dat ze steeds zachter en zachter moesten spelen. Op een gegeven moment ging moeder Rondaan maar playbacken. De dirigent vond het op dat moment geweldig klinken! Tijd om te stoppen..
Van de 4 kinderen binnen het gezin, twee jongens, twee meiden zijn ze allemaal wel iets muzikaal. De een speelt cornet, of heeft deze gespeeld, gitaar etc. Reimer Jan is de enigste die er zijn brood mee verdiend.
Daarnaast zijn er veel oom’s en tantes actief binnen de muziek zoals de familie Hoekstra uit Holwerd. Af en toe zijn er ook nog andere oom’s en tantes, neven/nichten, achterneven/achternichten die als gastspelers Holwerd helpen bij belangrijke optredens. Er zijn binnen de familie maar liefst 4 drummers!

Reimer Jan op de voorpagina van de muziekbode uit 1993. Een foto gemaakt tijdens een play-inn met als bijschrift: Een zeer geconcentreerde slagwerker.

De eerste vraag bleef tot het laatste moment van het interview nog onbeantwoord. Aan het einde van het interview wist Reimer Jan het. Het eerst volgende muziekstuk wat op de standaard komt te staan.. Zodra het dan af mag zijn wordt dat een stuk gecomponeerd door Reimer Jan zelf!

Wie wordt de volgende solist van de maand juli..
Mijn nichtje Agatha Hoekstra.. ´Sij is sa fanatiek mei it blazen´!