Mei – Auke Talsma

Vele veranderingen zijn er in de maand mei; de vogeltjes fluiten ons ‘s ochtends weer wakker, ontwaken met daglicht door de opkomende zon en de temperatuur die weer stijgt. Voor een ieder weer genieten en ontspannen! Toch betekent dit seizoen voor sommige mensen dat er weer werk aan de winkel is, onder andere ook voor Auke. Auke heeft een eigen melkveebedrijf wat betekend dat er van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat allerlei klusjes nog uit te voeren zijn. Vandaar dat het interview even op zich liet wachten. Maar goed, ‘better let, os net’!
Auke is tot solist van de maand verkozen door Piet Vrieswijk. Auke is één van onze nieuwe leden en vandaar dat Piet een soort van introductie interview zou willen. Om die reden is het interview iets in een ander jasje gegoten, en is iets afgeweken van de standaard vragenlijst!

Wie is Auke Talsma?
Auke Talsma is lid sinds januari 2012 van het korps. Auke woont met zijn gezin in Brantgum op een mooie nieuw gebouwde boerderij waar hij maar liefst 115 koeien bezit. Hij krijgt wel enige hulp, ten eerste van zijn vrouw en de andere hulp komt van maar liefst 2 robots die zijn geïnstalleerd.
Maar Brantgum? Auke heeft altijd in Wirdum gewoond. De aanleg van een nieuwe snelweg rechtdoor zijn land en boerderij zorgde dat het gezin werd verplicht Wirdum te verlaten. Met enig hartzeer, door het feit dat het bedrijf mede ook was gerund door pake en heit, werd uitgeweken naar Brantgum waar een geheel nieuwe start werd gemaakt.

Auke’s muziekgeschiedenis!
Als jongetje van 8 jaar werd er gestart op een cornet of bugel. Als snel werd duidelijk dat dit niet ‘het’ instrument was waardoor er al snel een wissel plaats vond naar de bariton. Na dit enige tijd te hebben bespeeld werd ook duidelijk dat dit niet ‘het’ was waar Auke naar op zoek was. Vandaar dat de bariton werd ingewisseld voor een bas. Dat was wat Auke zocht. De bas sectie heeft hij dan ook niet weer verlaten!
Het korps waar Auke van kleins af aan bij heeft gespeeld is Looft den Heer uit Wirdum. In die tijd was dit een fanfare. Na verloop van tijd veranderde dit korps naar een brassband. Auke legde uit dat er binnen een brassband prestatiegericht wordt gewerkt. Het behalen van goede scores op een kampioenschap stond hoog in het vaandel, waardoor er eindeloos op stukken werd gerepeteerd. Dit is iets wat Auke tegen begon te staan waardoor hij op een gegeven moment tijdelijk is gestopt.
Na zo’n 4-5 jaar even de muziek naast zich te laten liggen begon het toch weer te kriebelen en heeft Auke zich gevoegd aan het harmonieorkest Da Capo te Leeuwarden. Het mooie aan Da Capo is dat de korpsleden overal en nergens vandaan komen; Stiens, Leeuwarden, Menaam, Drachten etc. Geen ‘ons kent ons’ zoals in de dorpen, maar gewoon mooi muziek maken!

Muziek en familie..
Auke vertelde dat zijn ouders niet muzikaal waren. Binnen het gezin zijn er wel een aantal muzikale kinderen. Auke heeft maar liefst 4 dochters en 1 zoon. Twee dochters daarvan zijn muzikaal. De ene dochter bespeeld de saxofoon en de ander dwarsfluit. Zij speelden een aantal jaren geleden beide bij Da Capo en hebben Auke dus ook weer enthousiast gemaakt om muziek te gaan maken!

Favoriete muziek..
Auke gaf aan van vele soorten genres te houden. Favorieten zijn toch wel koralen en koraal bewerkingen. Belangrijk is dat er enigszins wat tempo in het muziekstuk zit. Bewerkingen van popnummers vindt Auke daarentegen vreselijk. In veel van deze muziekstukken zijn de herhalingen eindeloos. Toch vindt Auke het belangrijk dat er voor een ieder wat wils tussen zit.

Waarom de Bazuin..
Auke vertelde dat het hij het belangrijk vond om nieuwe contacten op te doen. Vandaar dat hij is gaan buurten bij verschillende korpsen in de omgeving. De Bazuin was er één van waar hij een donderdag avond heeft meegekeken. De eerste indruk was goed en deze is nog steeds goed. De derde helft is gezellig en het genre wat er wordt gespeeld is over het algemeen ook goed, ‘Foar elts wot wilsk’.
Auke zijn buurman en tevens mede bes-bassist binnen het korps is Joeke Vellema. Bij het harmonieorkest Da Capo is af en toe ook gebrek aan bassisten, vandaar dat Joeke al eens mee is geweest te kijken. Het is mooi om te zien dat de mensen zo enthousiast zijn op muzikaal gebied!

Een mooie herinnering uit de oude doos..
Sinds augustus 2011 heeft Auke zich samen met zijn gezin gevestigd in Brantgum. Dit had evengoed Australië of Nieuw Zeeland kunnen zijn. Binnen het gezin was er al uitgebreid over gesproken. In 2000 was het idee al geopperd. In 2000 zijn ze dan ook met het hele gezin richting Australië gegaan om het land te verkennen. Het project van de snelweg liet even op zich wachten, waardoor de tijd verstreek. In 2008 werd het toch echt, waardoor het gezin opnieuw de sfeer ging proeven in Australië. Met zijn allen vertrokken ze voor een vakantie richting het land.
De straten werden er verkend. Op een gegeven moment liep het gezin langs een Courthouse waar op een groot bord stond genoteerd: ‘South Gippsland Shire Brassband – dinsdag repetitie – new members welcome! ‘Dot moest oltiid wurde’. Vandaar dat Auke op de dinsdagavond binnen liep. Met enigszins verbaasde gezichten werd Auke zijn binnenkomst opgemerkt. Auke keek met verbazing terug. Voor hem zaten zo’n 20 tot 25 man, ‘kwatte brûkjes oan, bleate fuorten’ daarnaast was er nog iemand die zijn bariton niet meer kon dragen waardoor er een steun onder het instrument was bevestigd, weer een ander had een biertje op de standaard geïnstalleerd. Iets wat je niet snel weer op deze manier aan zult treffen. Qua muzikaliteit waren het niet hoogvliegers, maar de beleving was groots.

Na deze waslijst aan vragen staakten we het interview. Zo heeft een ieder toch een beetje een beeld gekregen wie Auke Talsma is. Als laatste restte mij slecht nog één vraag die natuurlijk nog gesteld moest worden. Want wie wordt solist van de maand juni 2012?
Reimer Jan Rondaan. ‘Dot is wer ris wot oars’.