Oktober – Marieke Osinga

Deze maand wordt Marieke Osinga in het zonnetje gezet. Door Trudy is ze verkozen tot solist van de maand oktober! De locatie waarop het interview met Marieke Osinga werd gehouden was geheel rose gekleurd. Het huis van Marieke kon niet ongezien voorbij gelopen worden, want de tuin was rose versierd met daarin de naam van Lotte! Marieke en haar partner zijn de trotse ouders van deze nieuwe wereldburger! Vol trots werd door een stralende moeder de kleine en tevreden Lotte gepresenteerd.

marieke-kaartjeGeheel in de rose omgeving (rose kaarten, rose tafelkleed, rose Lotte, rose spuugdoekjes, rose sokjes), met kopje thee en gebak en in gezelschap van Lotte, die heerlijk knuffelend bij de kersverse moeder in dromenland verkeerde, startten we het interview.

Mijn favoriete muziekinstrument..
Dat zijn eigenlijk twee instrumenten, namelijk de bugel en de alt-hoorn. Marieke is op advies van vader Gerben als klein meisje gestart op de alt-hoorn. Een aantal jaren later is ze naar de bugel overgestapt omdat ze verliefd werd op het zachte geluid van de bugel en omdat haar vriendinnen dat instrument ook bespeelden. Marieke zit al heel wat jaartjes bij de eerste stem. Het spelen bij de eerste stem betekend meerdere keren per week oefenen. De twijfel om te switchen van instrument is aanwezig. Toen Marieke als publiek aanwezig was in de zaal hoorde ze hoe erg de middenstem mistte. Anke moet momenteel in haar eentje deze sectie vertegenwoordigen. Vandaar dat er binnenkort een alt-hoorn bij haar zal worden bezorgt zodat ze op beide instrumenten weer kan starten met oefenen. Een uitermate lastige keus! Eén voorwaarde, een echte must is dat in ieder geval de silence brass in de alt-hoorn past!

Mijn behaalde diploma’s..
Met een clubje andere gezellige muzikale meiden behaalde Marieke twee diploma’s. Het A diploma heeft ze bij Tollina Hoekstra behaald. Dit waren uitermate serieuze lessen, waar ze de eerste basis beginselen onder de knie heeft gekregen. Marieke had haar A diploma nog maar net behaald of ze kon zich al voegen aan het korps. Na het behalen van A werd geswitcht van muziekdocent. Haar B diploma heeft ze behaald met hulp van muziekdocent Cor Hoekstra. Daarna was het voor Marieke klaar. Het opnieuw volgen van lessen is niet iets wat ze ambieert. Het zou misschien wel goed en leuk zijn, maar op dit moment heeft ze wel andere drukte!

jenna-en-lotteAndere hobby’s naast de muziek..
VOOR de zwangerschap was dit onder andere hardlopen. Met een buurvrouw gingen ze samen zo’n 3 keer per week een rondje hardlopen. En daarnaast zwemmen. En natuurlijk is momenteel haar grootste hobby haar gezin! Op 30 augustus 2012 werd kleine Lotte geboren. ‘Hjir geniet ik mei folle teugen fan’!

Het muziekstuk wat mij kippenvel bezorgt wanneer de Bazuin dat ten gehore brengt..
Het is vooral het muzieksoort waar Marieke kippenvel van kan krijgen en dat zijn de koraalbewerkingen. Wanneer de akoestiek dan ook nog goed is, zoals in de kerk dan zijn dit prachtige muziekstukken. Zoals Crimond en Canterbury Choral!

Mijn advies ten aanzien de eerstvolgende grote nieuwe aankoop
De uniformen zijn vernieuwd! Marieke was actief betrokken bij deze nieuwe aankoop vorig jaar. Om onze presentatie nog meer te verbeteren zou Marieke graag zien dat een ieder dezelfde zwarte standaard zal krijgen.

Een mooie en/ of grappige herinnering uit de oude doos
Toen duidelijk werd dat Marieke werd verkozen tot solist was dit de eerste herinnering die naar boven kwam borrelen. Negen jaar geleden had het korps zich ingeschreven bij een wedstrijd of festival op Schiermonnikoog. Het hele korps was er klaar voor om dat ene muziekstuk ten gehore te brengen. Het hele korps, behalve Marieke. Zij had die avond ervoor te diep in het glaasje gekeken. Op de boot naar Schiermonnikoog heeft Marieke dan ook niet meer gezien dan de binnenkant van haar oogleden. ‘Ik wie wol sa beroerd, ik haw de hiele reis mei de holle op de tafel lein’ Eenmaal aangekomen op het eiland was de kater verdwenen en begon acuut de zon te schijnen. Het werd toch nog een fantastische dag!

Mijn mooiste / indrukwekkendste optreden met de Bazuin
Dat moet iets zijn waar we een hele mooie prestatie hebben neergezet en dat is bij het Openbaar Frysk Fanfare Kampioenschap. Daar behaalde het korps een 3e prijs en won daarbij een muziekprijs bij de Haske. Dat is een mooie beloning voor al het oefenarbeid!
En dan nog het jubilieumconcert, nog onder leiding van Jan Geert Adema in de jaren ’90. De vereniging bestond toen 75 jaar. Ook op dat concert werd de Il barbier di siviglia gespeeld. Daar was de hele zaal toen van onder de indruk. Een mooie herinnering!

Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
Jazeker! Heit Gerben Osinga en zus Anneke. En daarnaast nog een heel tal omke’s, tantes en nichten van de Osinga familie. En jouw dochter Jenna? Jenna is ritmisch, de zesjarige jenna heeft zelfs haar eigen keyboardje al! En de kleinste telg van de familie laat ons nog volledig in het ongewisse.. De tijd zal het uitwijzen.

De Bazuin omschreven in 3 woorden..
Gezellig, Ontspanning en ‘Pfffff.. It is myn thús! Je komme os lyts famke, je wurde der in puber, je wurde der folwûksen en je wurde der mem!’. Een donderdagavond zonder muzikale invulling, dan ontbreekt er wat!

Mijn buurvrouw tijdens de repetities..marieke-en-trudy
Last but not least, de buurvrouw! Trudy. Trudy en Marieke zijn al 12 a 13 jaar muzikale buurvrouwen van elkaar. Wat Trudy vertelde dat ze volledig op elkaar ingespeeld zijn is bij Marieke heel herkenbaar. Marieke vertelde ook over de uitdagingen die ze zijn aangegaan bij de solistenconcoursen, bij federatiefestival van Dongeradeel. Alleen zou Marieke nooit een solo willen doen, maar een duet met Trudy, die uitdaging durft ze wel aan! Ëén keer hebben ze samen een 1e prijs met lof behaald. De laatste keer is zo’n 3 jaar geleden. Ze hadden er een goed gevoel over! De jurywaardering was niet wat ze hadden verwacht. Het was een mooi verslag, maar het werd beoordeeld met 47 punten. ‘Dit wie echt in domper!’. Misschien in 2013 een nieuwe ronde, nieuwe kansen..

Inmiddels loopt dit interview alweer op zijn einde en blijft er slechts één brandende vraag over. Want wie wordt dan nu de solist van de maand november?
Anke Hoekstra-Rondaan. Anke is voor Marieke wel een belangrijk persoon, want Anke is de oppas van Jenna. Jenna heeft het er altijd enorm naar haar zin. Zo meteen gaat Anke ook op Lotte passen! En natuurlijk is Anke ook voor Marieke de nieuwe potentiële buurvrouw!