April – Jeltina Nutma

Inmiddels hoeft de Tom-Tom niet meer aan. Wetsens, eerder een plaats waar weinig over bekend was of eerlijker gezegd; waarvan het bestaan onbekend was. Toch is het momenteel een beruchte plaats geworden. Berucht door de vele muzikale Nutma’s die daar wonen. Er zijn al een aantal aan jullie voorgesteld, maar de koek is nog niet op! Deze maand is het Jeltina Nutma die aan jullie voorgesteld zal worden. Een zeer muzikale dame! Kijk, luister en huiver naar wat ze allemaal te vertellen heeft..

Een veel besproken onderwerp tijdens de derde helft op de donderdagse avond..
Jeltina zit op zo’n avond altijd naast Ronnie en Romke aan de bar. Ze voegt zich bij het mannenclubje! Ze hebben het altijd over van alles en nog wat; weekend, school, gewoon wat ‘dom praat’, zoals Jeltina dat omschrijft. Samen met haar broers Romke en Gerke en vader Auke drinken ze na de repetitie nog één aan de bar en gaan ze vervolgens gezamenlijk weer richting het inmiddels beruchte Wetsens

Het eerst volgende nummer wat op de standaard komt te staan
Als Jeltina een aanbeveling zou mogen doen aan de muziekcommissie zou ze ‘Gabriëlla Song’ van de film ‘As it is in heaven’ op de standaard zetten. Jeltina vind het een mooi stuk en daarnaast koestert ze een mooie herinnering wanneer ze dat nummer hoort. Ze heeft het stuk 2 jaar geleden op een solistenconcours gespeeld zonder daarbij begeleidt te worden door een pianist. Ze behaalde toen maar liefst 49.5 punt. Er was geen solo partij voor alleen de bugel beschikbaar. Vandaar dat Romke en Jeltina samen de partituur van een korps van Gobelin haalden en hieruit de solopartijen samenvoegden tot één solo-werk voor de bugel. Het klonk prachtig.

Mijn hobby’s naast de muziek
Jeltina haar hobby’s hebben allemaal te maken met muziek. Jeltina gaat letterlijk fluitend door het leven. Zo speelt ze bij de Bazuin uit Niawier, bij de Bazuin uit Holwerd en is ze lid van de Twizzlez. De Twizzelz is een dwarsfluit-ensemble van Opus3 waar zij is al zo’n 9 jaar lid van is. Ze speelt bij the Twizzlez samen met nog 7 andere dames en verzorgen af en toe een optreden. Bij de beide korpsen bespeelt ze de Bugel. Hieronder een foto van een optreden in Oostrum 2013.

Mijn idool binnen de muziek
Als Jeltina mocht ruilen voor een dag met iemand, dan zou ze graag willen ruilen met Kyteman en dan het nummer ‘Sorry’ spelen. Dit is een dirigent van een Hip Hop orkest die zelf ook grandioos bugel kan spelen. ‘Ik woe dot ik dat sa koe’!

De wissellruc.. Dan zou ik binnen het korps een avondje willen ruilen met..
Iemand die de euphonium bespeelt. De euphonium heeft een warme klank en vloeit overal doorheen. Laatst heeft ze de bariton van Romke geprobeerd. Mogelijk dat Jeltina dit ooit in de toekomst gaat proberen. Voorlopig houdt ze het bij de bugel en de dwarsfluit!

Mijn buurman/buurvrouw tijdens de repetities
Jeltina heeft alleen maar buurvrouwen. Grietsje en Tineke. Voordat Jeltina zich bij het korps voegde kende ze Grietsje van gezicht. Ze volgen namelijk dezelfde opleiding, namelijk de Havo in Dokkum. Het maakt het altijd gezelliger als je mensen iets kent en daarnaast geeft Jeltina aan dat Grietsje een spraakwaterval is! Gezellig dus! Momenteel spelen deze drie dames de tweede stem.

Ik bespeel het muziekinstrument… want,
In het geval van Jeltina wordt het instrumenten aangezien ze zowel bugel als dwarsfluit kan bespelen. Als klein meisje van 7 jaar is ze gestart met het bespelen van de dwarsfluit. Goed voorbeeld doet volgen van een oom, tante en nichtjes die ook dwarsfluit bespelen, triggerden Jeltina om dat ook te gaan doen. Bij een open dag van Opus 3 was Jeltina dan ook zo verkocht. In mum van tijd was het inschrijfformulier ingevuld en was ze al druk aan het oefenen.

Dat ze bugel speelt komt doordat er een snuffelcursus op de basisschool werd georganiseerd. Cor Hoekstra gaf Jeltina een bugel mee en gaf daarbij aan dat ze maar eventjes samen met broer Romke moest gaan oefenen. Ze kreeg de smaak te pakken en ja hoor.. Het tweede inschrijfformulier werd getekend.

In die jaren heeft Jeltina dan ook verschillende diploma’s weten te bemachtigen voor beide instrumenten. Dwarsfluit A & B, Bugel A & B. Aangezien het bij het behalen van het laatste diploma niet super ging, omdat de zenuwen Jeltina parten ging spelen heeft ze een punt gezet achter het behalen van diploma’s.
De zenuwen werden haar bij de diplomering te veel, maar bij de solistenconcoursen weet ze haar zenuwen te onderdrukken. In maart 2013 heeft ze zich nog samen met Marije Vellema deelgenomen aan het solistenconcours van Federatie West-Dongeradeel. Het ging goed en behaalden samen maar liefst 49 punten! Goed voor een eerste prijs!

Een goede/indrukwekkende herinnering uit de oude doos..
Net als meerdere korpsleden heeft ook Jeltina een mooie herinnering overgehouden aan het concours wat op Schiermonnikoog wordt georganiseerd. Met de Bazuin Niawier zijn ze daar 3 jaar geleden geweest. Het was een groot feest. Eerst een optreden in een kerk, en daarna een optreden buiten onder een koepeltje. Het was grandioos en gezellig. Het eiland was overspoeld met muzikanten en bezoekers. Zij waren vrij om te gaan en staan waar ze wilden. Aan de muzikanten de taak bij het koepeltje om de sfeer er flink in te krijgen.  Indrukwekkend.

Muzikaliteit zit hem in de genen.. is dat bij jou ook het geval?
Absoluut. Van de genen van vader, Auke Nutma. Vader Auke heeft 7 broers/zussen en ze zijn bijna allemaal muzikaal. Na een snelle telling waarbij alle muziekinstrumenten de revue passeren komt de telling uit op zo’n 25 muzikale familieleden. Viool, piano, bugel, dwarsluit, trombone, drum, bariton, saxofoon, gitaar, orgel.. Enorm! Bijna iedereen is momenteel nog daadwerkelijk actief in het bespelen van haar/zijn instrument(en).

Het muziekstuk wat mij kippenvel bezorgt wanneer de Bazuin de ten gehore brengt is..
Cambridge Impression. Dit stuk is gespeeld tijdens een concert. Jeltina gaf aan dat voor haar zeer zeker geen bezwaar zou zijn als deze binnenkort weer op de standaard zou komen te staan. ‘Soe wol erg leuk wéze’.

De solist van de maand Mei 2013 wordt..
Wietske Boonstra. Elke woensdag treffen de dames elkaar bij Opus 3. Het is de allerjongste telg van de Bazuin, toch heeft ze al mooie prestaties laten zien. Afgelopen maart tijdens het solistenconcours en federatiefestival heeft ze maar liefst één duet en twee solo’s gespeeld. Enorm knap! ‘Dot docht se toch mar efkes’!