Februari – Wilma Brander

img_7359Solist van de maand februari 2013 is Wilma Brander. En wat ze daar van vindt? ‘Wol leuk’. Het is niet de eerste keer dat zij wordt geïnterviewd. Drie jaar geleden jaar heeft Wilma in de dorpsbel van Holwerd gestaan toen ze nog beheerder was van het Sintrum. Tijdens de periode dat ze beheerder was van ‘t Sintrum kwam de muzikaliteit weer naar boven. Elke week als ze het korps verwelkomde gingen haar vingers jeuken. Binnen korte tijd was dan ook weer de saxofoon tevoorschijn getoverd en had ze zich weer bij de saxofoonsectie gevoegd. Al met al is ze alweer zo’n 10 jaar lid. Dus genoeg leuke informatie en herinneringen verzameld voor in het interview!

Mijn muziekdocent..
Dat was Alie de Vries. Al als klein meisje ging Wilma met haar blokfluit en linnen tasje naar Alie de Vries. Alie woonde om de hoek, dus ze was zo gearriveerd. Maar liefst 12 jaar heeft Wilma les van haar gehad. Het begon dus met de blokfluit. Toen al deze boekjes door waren gespeeld moest er een ander instrument worden gekozen. Omdat er thuis een orgel stond ‘In âld lûder’ begon Wilma op het orgel. Al snel bleek dat dit niet was wat ze zocht. Er moest een keyboard aangeschaft worden. Een tweedehands werd er gevonden, wat Wilma enigszins teleurstelde. Toch is het goed geweest, want haar hart bleek toch bij de saxofoon te liggen.
Wilma weet zich de lessen van Alie nog goed te herinneren. De lessen waren bij haar in de huiskamer. Het mooie tijdens deze lessen was dat Alie zelf meespeelde op de piano, of zelf meespeelde op de saxofoon of sommige passages uit de liedjes meezong. Tijdens deze lessen werd er ook jaarlijks geoefend voor het solistenconcours. Alie stoomde haar klaar om zich voor de jury te kunnen presenteren.
Wilma heeft in totaal 12 jaar les gehad van Alie. De laatste jaren waren deze lessen in Burgum, omdat Alie was verhuisd. Wilma had namelijk op dat moment niet genoeg aan alleen saxofoon spelen genoeg. Wilma kreeg in de laatste jaren namelijk les in gitaar en piano spelen.

Mijn ambities binnen de muziek..
‘Ambities heb ik niet’. Op de donderdag is het gezellig en dat staat voor op. Het zou wel leuk zijn als we met zijn allen een divisie hogerop zouden kunnen komen. Maar het is geen must. Wat Wilma wel leuk lijkt met het oog op het solistenconcours van West-Dongeradeel is ‘Ea in moai priiske winne mei Anneke en Ryanne yn in saxofoan-trio’.

De wisseltruc. Als ik een avond met iemand mag ruilen, dan ruil ik met..
Met Dirk Bergema. ‘Dan soe ik gewoan mij fûge wolle oan de slagwurk-seksje. Wot dom ouwehoere en der wot omstappe’.

Mijn mooiste optreden welke ik heb beleefd met de Bazuin
Het concert van november 2011. Het concert ‘Fakânsje oantinkens’. Wilma zat samen met nog een aantal in de organisatie. Dit concert is precies zo gegaan zoals ze van te voren hadden bedacht en hadden gehoopt dat het zou lopen. De voorbereidingen waren prachtig, met het maken van verschillende filmpjes. Daarnaast zat tijdens het concert de hele zaal vol. Dat is dan een mooie beloning op al het verrichte werk.

Een mooie herinnering uit de oude doos..
‘Die tiid dot ik neist Anneke en Ryanne siet…’ Dat was enorm gezellig! Dan hoefden ze elkaar maar aan te kijken en dan werd er vol op gelachen. Dat was gewoon enorm gezellig!

Het muziekstuk dat mij kippenvel bezorgt wanneer de Bazuin deze ten gehore brengt..
Canterbury Choral. ‘Dot is it moaiste stik ea’. Of November Rain als een ieder op het puntje van de stoel zit en het muziekstuk op zijn allermooist speelt. ‘Dot is super’.

Mijn buurman of buurvrouw..
Dit wisselt de laatste tijd behoorlijk. Wilma zit op het hoekje dus ze heeft momenteel maar één buur. Hein Boonstra Senior is kort geleden gestopt. Vandaar dat haar nieuwe buurvrouw nu Foekje Boonstra is. Dit is gezellig, want dan kunnen ze nu af en toe ook tijdens de repetitie eens kort bijpraten. De plaatst op het hoekje bevalt haar goed. Je kunt alles in het korps mooi overzien.

Muzikaliteit zit hem in de genen, hoe is dit binnen mijn familie..
Wilma begint te lachen bij het stellen van deze vraag. ‘Ik tink it wol’! ‘Us heit kin prachtig sjonge, uhum.., spielet in bietsje oargel en kin wot statisch piano spielje’. Mem Brander speelt accordeon en kan ook een beetje piano spelen. Ook de broertjes hebben een kort muzikaal verleden. Beide drummers. Net zoals Greta, pake Joeke en tante Sijke. Daarnaast zijn er nog meerdere nichtjes muzikaal, zoals Wietske.

De eerst volgende grote aankoop..
Volgens Wilma is het korps compleet wat betreft grote aankopen. Wat ze wel mooi zou vinden is dat de saxofoonsectie geheel compleet zou zijn. Dit betekent dat als ze de portemonnee van de Bazuin mee zou krijgen naar van der Glas, dat ze een bariton saxofoon mee zou nemen.

Wie wordt de volgende solist van de maand..
Dat wordt Marije Vellema. Dit omdat Wilma op haar allereerste vraag geen antwoord kon bedenken. Deze vraag was; Wat wordt het volgende stuk wat op de standaard moet komen te staan. Nu zit Marije in de muziekcommissie, dus die zou daar een antwoord op moeten kunnen geven. Daarnaast is het een hele prestatie dat ze elke donderdag vanuit Leeuwarden naar Holwerd komt voor de muziek. Zij verdiend het om maart de Solist van de Maand te zijn!