Januari – Foekje Boonstra

foekje-bazuinDe plaats waar het interview zich in december afspeelde was op de Woeste Hoeve in Holwerd. Het was er volop kerst. Geen sneeuw, maar wel het hele huis versierd. Versierd met kerstballen, kerstbomen, glitters, sterren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het stond in de vensterbanken. De dames Ytsje en Wietske Boonstra hadden zich volledig uitgeleefd en het huis omgetoverd in kerstsferen. Niet alleen de inboedel was kerstig, ook de geuren waren dat. Want de dames Ytsje en Wietske waren ook druk bezig met de voorbereidingen op de kerstdagen. Cupcake-jes werden bereidt om de familie Boonstra de volgende dag hun buikjes mee te doen vullen.
Foekje is niet alleen deze maand solist, ook gedurende het interview was ze al solist. De tafel vulde zich gedurende het interview steeds met meer en meer mensen. Een ieder luisterde aandachtig…

Mijn behaalde diploma’s
Foekje heeft haar A diploma gehaald op 12 jarige leeftijd. Iedere week kwam het bugeltje in de koffer en vertrok ze naar de les die ze kreeg van Tollie Hoekstra. Met enige twijfel geeft Foekje aan les te hebben gehad samen met Paula van der Woude. Na twee jaar lessen is Foekje samen met Trudy, Egbert en Joeke bij het korps gekomen.

Mijn mooiste muziekstuk
Dit vindt Foekje een erg lastige vraag, want er zijn zoveel mooie stukken. Eén van de mooiste stukken die de afgelopen tijd op de standaard heeft gestaan is November Rain. Daarnaast noemt Foekje de Crimond bewerking, Roberto le di Abele of Barbier di Siviglia. Zoals te zien is, is er geen voorkeur van genre. Op de vraag of dan de melodielijn van de euphonium hier een rol in speelt geeft Foekje aan dat de euphonium eigenlijk altijd mooie partijen heeft. Het is gewoon het totaal plaatje wat deze muziekstukken mooi maakt.

Andere hobby’s naast de muziek
Die zijn er zeker, toch is er voor hobby’s naast de muziek momenteel weinig tot geen tijd. Naast full-time huismoeder zijn van 4 kinderen is Foekje ook alweer een paar jaar beheerder van ’t Sintrum. Dat neemt veel tijd in beslag. Naast de wekelijkse activiteiten is er ook met regelmaat een feestje waar voorbereidingswerk aan vooraf gaat. Als ze tijd over heeft is dan vooral ‘nifelje’ haar hobby. Gelukkig heeft Foekje dames die haar soms dwingen om haar hobby uit te oefenen, want de dames zijn er namelijk ook gek op. Met trots tovert Wietske haar nieuwe muts voor het licht die Foekje deze week voor haar heeft gebreid.

Muziek zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
Zus Trudy is ook erg muzikaal. Maar van wie de dames dat hebben is voor Foekje een raadsel. Vader en moeder Boonstra zijn namelijk beiden geheel niet muzikaal. Ook de opa’s en oma’s waren beiden niet muzikaal. Muzikaliteit zit wel in de Boonstra’s van Ybe zijn familie, want daar is menigeen muzikaal. Wanneer ze daar alle muzikale familieleden weer een instrument zouden overhandigen zouden ze met zijn allen een korps kunnen vormen.
Ook binnen het gezin van Foekje en Ybe zijn ze muzikaal. Zoon Otte speelt Bariton, Wietske speelt saxofoon en Ytsje zal deze zomer proberen haar A blokfluitdiploma binnen te slepen.

img_7428 dscf8963 SDC16109-e1289298984577-150x150 dscn0732
Otte, Wietske, Hein en Ytsje

Het muziekstuk wat mij kippenvel bezorgt wanneer de Bazuin deze ten gehore brengt
Dat was kort geleden nog. Tijdens een repetitie was Foekje bezig met bezigheden in de keuken terwijl de Bazuin aan het repeteren was met de solisten van het concert. Foekje zou zich weer voegen aan het korps maar hoorde de klanken van Nothing Else Matters. In dit stuk had solist Klaas een solo. Het klonk zo schitterend dat er kippenvel verscheen op de armen. Naast dit stuk zijn er nog zoveel andere stukken, zoals het muziekstuk Hallelujah. Wanneer iedereen dat op zijn mooist speelt is ook dat een kippenvel moment!

65307_465756420133105_2083809769_nDe Bazuin omschreven in 3 woorden
Gezellig, deel van mijn leven en ontspanning! Foekje speelt 25 jaar bij de Bazuin. Er zitten nog veel mensen bij van de oude ploeg en daarnaast zit er ook heel veel familie bij. Het is bijna een wekelijkse familiereünie. Het is dan ook een verplicht moment om te ontspannen , ‘Efkes de holle leechje’. Haar 25 jarig jubileum werd afgelopen november gevierd. Ook dit speldje werd met trots gepresenteerd. Dit speldje, in vorm van een g-sleutel, zal gedurende elk optreden schitteren op de blouse van Foekje.

Mijn mooiste optreden
Een herinnering die naar boven komt is het 75 jarig jubileum. Het korps stond toen onder leiding van Jan Gerrit Adema. Foekje was toen zoveel jonger en in haar beleving waren er tijdens dat concert zoveel mensen. Ook werden er mooie stukken gespeeld. Onder andere ook Roberto le di Abele.

Een hilarisch herinnering uit de oude doos
Er zijn zoveel mooie en grappige herinneringen. Toch worden ze ook weer vergeten. Eén vergeet Foekje nooit weer en dat was toen Dirk voorzitter was van het korps. Dirk was naast voorzitter toen ook nog ‘de molkboer fan Holwert en omkrieten’. Daar zat het hoofd waarschijnlijk ook nog helemaal vol van want bij de afsluiting van bovenstaand concert vertelde Dirk het volgende over Jan Gerrit Adema: ‘Jan Gerrit hat us in soad Brei-Brocht’. ‘Wot ha wij lake!’, Aldus Foekje.

Het thema voor het volgende concert
Er zijn al zoveel mooie concerten geweest en Foekje zat bij de meesten ook in de organisatie. Het was prachtig om de concerten te organiseren. Veel werk, maar er wordt met grote tevredenheid op teruggekeken. Voor het bedenken van het thema voor het volgende concert, geeft Foekje aan dat deze ideeën meest ontstaan aan de bar. Daar worden de ideeën steeds meer en meer uitgewerkt. Dat idee zal op korte termijn wel weer ontstaan.

De wisseltruc, als ik met iemand mocht ruilen dan zou dat zijn..
Binnen het korps zou Foekje wel eens een avondje met mij, Greta, willen ruilen. Het lijkt Foekje geweldig om ook eens bij het slagwerk te spelen en dan vooral op het melodisch slagwerk!

Mijn buurvrouw/buurman tijdens de repetities
Jaren lang waren dat Hein jr. en Hein sr. Het was altijd een bijzonder Boonstra rijtje. Beiderzijds werd er gemompeld en gemompeld. Toch zijn deze twee mannen tijdelijk of geheel, noodgedwongen, tegen hun zin in gestopt en zit hun bariton of euphonium in de koffer. Op een plek waar volgens hun het instrument NIET behoort te zitten.  Vandaar dat Foekje momenteel twee nieuwe buren heeft. Wilma en Anton.

kriist-5Wie wordt de volgende solist van de maand februari 2013
Wilma Brander. Dit omdat het Foekje haar nieuwe buurvrouw is en er naast gemompel nu ook tijd is voor gelach en een gezellig gesprek!