Juni – Hein Boonstra

‘Ik solist fan de moanne? Der bin ik efkes ûndersteboppe fan’. Dit was de reactie van ‘grutte’ Hein Boonstra. Zijn mooie huisje werd in mei bezocht. Hein was goed voorbereid, met zijn eigen (overheerlijk) gebakken cake en een kop koffie ging het interview van start!

Als ik een zak met geld van de Bazuin zou krijgen dan was mijn eerste grote aankoop…
Er is al enorm geïnvesteerd in allerlei instrumenten. Hein vindt het dan ook lastig om deze vraag te beantwoorden. Een ieder heeft inmiddels een eigen instrument. Als Hein kritisch nadenkt over de verschillende secties zou hij nieuwe bassen gaan kopen. Gecompenseerde bassen wat het afstemmen gemakkelijker moet maken voor de mannen.

Mijn favoriete muziekinstrument..
De Euphonium. “Fansels”! Waarom? Het bereik is er enorm mee. Van hoog naar laag. Daarnaast heeft het instrument veel karakter. Je kunt je er op uitleven en inleven, ‘op úterje’. En heeft Pake Hein nog een rol van betekenis gespeeld om te kiezen voor dit instrument? “Seker”. Pake Hein is voor Hein een groot voorbeeld. Of hij hem al heeft geëvenaard wil Hein nog niet met zoveel woorden zeggen.

Mijn ambities binnen de muziek..
Hein heeft zeker wel een ambitie. Met deze ambitie gaat Hein binnenkort aan de slag. Het is namelijk de bedoeling dat Hein volgend jaar maart deel gaat nemen aan het solistenconcours. Hein wil een technische en muzikale uitdaging, het geschikte muziekstuk moet nog even gevonden worden.
En zijn er dan ook nog ambities om bij een 1e of 2e divisie korps te spelen? Nee! Geheel stellig geeft Hein aan dat muziek maken een hobby is. Werk hoeft het voor hem niet te worden. Daarnaast heeft hij nog andere hobby’s! Tuinieren, computer en natuurlijk de zorg voor kleine Jildert.

JildertKleine Jildert heeft halverwege het interview plaatsgenomen aan de tafel. Met zijn grote blauwe en ondeugende oogjes, zijn volle wangetjes en enorme glimlach heeft hij gelijk de volle aandacht! Verlegen maar met veel charme zoekt Jildert de aandacht. Heeft hij dat van zijn vader? “Waarschijnlijk wel”, stemt vader daarin mee. Volgens Hein hoeft hij deze charmes niet meer uit te voeren gezien het feit dat hij inmiddels partner heeft en heit is.

Hein zijn grootste muzikale droom met de korpsleden van de Bazuin..
Er mag geïmproviseerd worden en realistisch hoeft het zeker niet te zijn! Dan zou Hein wel op tournee willen met het korps en op deze wijze veel van de wereld zien. Wat Hein betreft gaat het om de muziek en hoeft er geen grote show omheen. Puur en uitdagende muziek ten gehore brengen bij allerlei verschillende culturen.

De muzikale genen bij de familie Boonstra..
Bij DNA-onderzoek zal bij elke Boonstra een muzikaal gen te signaleren zijn. Dat zit erin vastgeroest. Het gehele gezin van Egbert en Willie heeft dan ook deze genen. Zus Martha speelt helaas niet meer, maar Hein omschreef haar als een ‘duvel’. Zij was bezig met het behalen van haar D diploma, maar is helaas gestopt. Zus Meintsje heeft ook bugel gespeeld en A en B behaald.
En dan heit en mem Boonstra. Heit is een erg actieve muzikant. Hij speelt bij Holwerd en helpt bij Suameer. Moeder bespeelt geen instrument maar is wel actief binnen de muziek. Zo houdt ze van het luisteren van muziek en heeft ze jaren de fan-clubsite van Erwin Nijhoff (inmiddels bekend van The Voice of Holland) beheerd. Ongetwijfeld als moeder Willie een instrument zou moeten leren bespelen dat het goed zou komen. Want Willie heeft haar kinderen een beetje de Ruiter bloed meegegeven. Zeker ook een familie die rijkelijk toebedeeld is aan muzikale genen.

Hein gaat een avond ruilen met iemand binnen het korps, dan wordt dat..
Sije Hoekstra! ‘Efkes der oerhinne skalmje’. Daarnaast hebben ook de trompetten dragende partijen. ‘Wot sil ik dan in spierpine yn de mûle ha, san ferrekt lyts mondstik ot sy hawwe!’.

De behaalde diploma’s..
A en B. Met hulp van Cor Hoekstra. Hein was wel een laatbloeier! Hein is zijn muzikale carrière ooit begonnen op een houten plankje! Ja! Hein dacht eerst zijn geluk te vinden bij de drumband. Maar na een aantal maanden was Hein het houten plankje spuugzat. ‘Ik stie gewoan te janken yn de skuorre, want ik mocht net yn hûs oefenje’. De maat was voor zowel Hein als heit Egbert vol. “Dan leverst dy rotsooi mar yn”. Zonder enige twijfel werd het plankje geretourneerd naar de vereniging.
Een aantal jaren later kwam Meintsje met een bugel thuis. Dat was wat Hein zocht. Hij moest wel zijn ouders even overtuigen. “Efkes eamelje” Maar het lukte! De dirigent was onder de indruk van Hein zijn speelwijze en nog voordat hij zijn A diploma had behaald had Hein zich al bij het korps gevoegd.
hein en otte1Op de foto is te zien hoe Hein druk zijn oefeningen aan het bestuderen is. Neefje Otte Boonstra houdt een oogje in het zeil. Zoals goed te zien is is Hein hier gepromoveerd van de schuur naar de echte voorkamer waar elk gezinslid zijn of haar muziekstukken instudeerde. Warm en knus bij de kachel.

 

Het eerst volgende stuk wat op de standaard moet komen te staan..
The Earle Oxford March!

En wie wordt de volgende solist van de maand juli?
Heit Egbert Boonstra! ‘Hij is san soad mei muziek dwaande! Bij Sumar actief en bij Holwert.’ Egbert verdient het deze keer om een maand in het zonnetje te staan!