Maart – Marije Vellema

Marije is door Wilma verkozen tot solist van de maand Maart. Reden; Marije komt elke donderdag terug naar het prachtige dorpje Holwerd om muziek te maken samen met de leden van de Bazuin. Toch wordt aan het begin van het interview met Marije duidelijk dat ze de grote stad Leeuwarden alweer heeft ingeruild voor Holwerd in verband met een stage. Ondanks dit feit wordt ze wel verdiend solist van de maand!
Voor het interview is een mooie locatie uitgekozen. Het mooiste stukje van Holwerd is toch het uitzicht bij de Pier, vandaar dat er voor het interview gekozen is voor uitzicht over zee. Onder het genot van een kopje thee wordt het interview gestart!

Mijn mooiste optreden…
Het gala concert was het mooiste een meest bijzondere concert. Een ieder was zo mooi gekleed! Daarnaast zat het korps in een big band opstelling wat ook nieuw was. Voor het eerst zat Marije op de eerste rij, iets wat enorm spannend was aangezien ze anders meest achteraan zit in het korps. Maar het was super om te doen! De voorbereiding, de hele sfeer op de avond, de kleding,.. Het voelde allemaal speciaal en bijzonder.

De wisseltruc: Als ik mocht ruilen met iemand, zou ik ruilen met..
Dan zou Marije willen ruilen met Jon Schmidt. Dit is een pianist welke ongelofelijk goed is in improviseren. Hij speelt muziekstukken welke variëren van pop-covers, kerstliedjes, van alles! Als je ziet hoe zijn vingers over de toetsen van de piano dansen, dat is iets om jaloers op te zijn.
Als Marije zou mogen ruilen met iemand uit het korps zou ze graag een keer op de alt-saxofoon willen spelen. Het instrument heeft een mooie klank en ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit. Wat Marije ook mooi vindt is om eens beide handen te gebruiken bij het bespelen van het instrument. Bij de trompet heb je aan één hand genoeg. Het voordeel is wel, als je dan je hand breekt, zoals dat een keer het geval was bij Marije, dan kun je gewoon doorspelen!


Het muziekstuk wat mij kippenvel bezorgt wanneer de Bazuin deze ten gehore brengt..
One day, gearrangeerd door Marije zelf. Door Marije zelf? Ja! Voor het afronden van de Havo in Dokkum moest er een profielwerkstuk worden geschreven. Het vak wat centraal stond binnen dit werkstuk was muziek. Tijdens dit werkstuk heeft ze haar eigen nummer gearrangeerd. Lastig was het wel. Qua tijd is het haar tegengevallen. Waar ze bij het arrangeren ook tegen aan liep was het schrijven van de drumritmes. Gelukkig was daar onze dirigent Reimer-Jan Rondaan die haar een handje hielp bij het arrangeren van het stuk. Met zijn ervaring en hulp kon ze weer verder arrangeren. Tijdens het concert ‘Holwert hat talint’ is het stuk door het korps uitgevoerd. Dat bezorgde absoluut kippenvel! Uiteindelijk is de periode van bloed-zweet en tranen beloond door de docent van de Havo met een dikke 9!

Het eerst volgende stuk wat volgens jou op de standaard moet komen te staan
Dublin Pictures. Het is soort Keltische muziek. Dit stuk kent Marije omdat haar vader en broer deze spelen bij Dacapo, een korps in Leeuwarden waar ze lid van zijn. Het is alleen een ontzettend moeilijk stuk, maar prachtig!

Een grappige herinnering uit de oude doos..
Samen met Tineke Hoekstra heeft Marije ooit eens meegedaan aan een solistenconcours. Samen hadden ze er keihard voor getraind en geoefend om de jury eens een poepje te laten ruiken. Spannend vonden ze het wel! Eenmaal aangekomen in ’t Sintrum bleek het duo naast muzikaal op elkaar afgestemd te zijn, ook nog eens toevallig in de kleding op elkaar afgestemd te zijn. Beiden hadden ze een zwarte broek aan en een zelfde soort roze truitje. Zelfs de jury vond het noemenswaardig om het te vermelden in het juryrapport.

Mijn behaalde diploma’s
Elementair, Diploma A en B. Deze diploma’s zijn behaald bij muziekschool Opus. Marije is eerst begonnen op 11 jarige leeftijd. Niet op de bugel, maar bij de drumband. Na één jaar kwam ze erachter dat dat het niet was en is ze overgestapt naar het korps. Daar heeft ze samen met Tineke lessen gevolgd bij Cor Hoekstra tot haar 14e.
De reden van het stoppen met lessen was omdat Marije lessen wilde gaan volgen voor de piano/keyboard. Thuis werd er eerst een keyboard aangeschaft en meerdere boeken. Deze boeken werden doorgespit. Eénmaal de eerste grepen onder de knie werd er thuis een digitale piano aangeschaft en werden er lessen gevolgd bij docent Rigt Wiersma in Ferwerd. Ook hier heeft Marije diploma A van behaald. Bijzonder tijdens het behalen van deze diploma is dat ze een muzikant moest begeleiden op de piano. Samen met Anton heeft ze voor deze gelegenheid opgetreden, zodat het A diploma binnen was! Doen jullie dat vaker dan? Af en toe wel, vertelt Marije. Laatst bij het stuk November Rain nog. Anton op de euphonium en Marije op de piano. Het klonk prachtig!

Mijn ambities binnen de muziek
Er is kort geleden een doel behaald, namelijk het spelen bij de eerste stem. Marije speelt nu namelijk eerste trompet, dus wat dat betreft zijn de ambities binnen de muziek behaald. Wel zou Marije graag haar muzikaliteit ten aanzien van het bespelen van de piano beter willen ontwikkelen. Doordat de studie haar nu veel tijd kost staat dit momenteel even op een laag vuurtje.

Mijn favoriete muziekstuk is..
Dit vindt Marije wel een lastige vraag, want er zijn zoveel mooie stukken. Filmmuziek vindt ze vooral mooi, zoals het stuk van Braveheart of One Day. Maar laatst stond de mars Arsenal op de standaard van het korps. Ook dat is een prachtig muziekstuk.

Muzikaliteit zit hem vaak in de genen, is dat bij jou ook het geval?
‘Zeer zeker’! De moeder van Marije is actief in het zingen bij een koor. En daarnaast haar vader en broer. Zij spelen beiden bij de Bazuin en bij Dacapo. En natuurlijk was Pake Vellema ook erg muzikaal. Hij is heel lang lid geweest van het korps. Daarnaast is er nog een oom en zijn er nichtjes actief binnen de muziek. Dus het zit zeer zeker in de Vellema-genen!

Gerrit, Joeke, Anton en Marije

Ik bespeel de trompet want,…
‘Ik begûn op de alt, dot fûn ik waardeloas. Toen wie it oefenjen neat wurdich’. Anton had een bugel thuis. Daar kreeg Marije verrassend genoeg gelijk geluid uit. Vandaar dat er door vader Vellema een cornet bij Marije werd bezorgd. Vanaf toen werd er druk geoefend. Tot aan de zomer van 2012 heeft Marije cornet gespeeld. In de zomer is er veel geoefend want in die periode zijn nieuwe trompetten aangeschaft. Het geluid uit de trompet moest even wennen, maar de klank is prachtig!

Wie wordt de volgende solist van de maand april?
Samen met Jeltina Nutma durft Marije het weer aan om mee te doen met het solistenconcours op 9 maart in de Dobbe in Anjum. vandaar dat Marije haar graag tot solist van de maand April wil benoemen. Onze eeuwige trouwe en gezellige hulp uit Wetsens!