November – Berber Meindertsma

berber sax Berber is door de gezusters Boonstra tot solist van de maand November uitgeroepen. Het houden van het interview paste nog maar net in de bolstaande en uitpuilende agenda van deze drukbezette dame. Een actieve duizendpoot die zich inzet voor allerlei commissies, die daarnaast nog gewoon een volledige baan heeft en ook nog allerlei hobby’s uitoefent. Berber komt elke week weer tijd te kort in haar agenda. Maar goed,.. Om nou elke avond alleen op de bank te zitten, daar is ze niet het type voor! Niet dat ze haar huisje in de Beyertstraat niet gezellig vindt. Daar heeft ze een gezellig en knus onderkomen. En overdag wordt het huis met nog meer gezelligheid gevuld wanneer al haar oppaskindjes langs komen. Maar liefst 13 stuks die verspreidt over de hele week bij haar verblijven.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen wordt de eerste brandende vraag gesteld van Meintje en Grietje. Want Berber, wat is de reden voor jou geweest om de overstap te maken van Crescendo naar de Bazuin?
Al 6 jaar geleden is Berber gestopt bij Crescendo. Op dat moment was Crescendo zoekende naar een nieuwe dirigent. Tot Berber haar grote spijt werd er afscheid genomen van dirigent Andries de Haan. Na dit afscheid volgde de ene proefdirigent na de andere proefdirigent. Een periode die Berber deed twijfelen of ze muziek maken nog wel echt zo leuk vond. De spirit was verdwenen, dus reden om te stoppen.
Het maken van muziek begon te kriebelen tijdens de kerst sing-in in de sporthal te Holwerd.  Na een kort gesprekje met Judith was de keuze snel gemaakt! Al in Januari werd er wekelijks ook voor Berber een stoel klaargezet bij de saxofoon sectie van de Bazuin.

De behaalde diploma’s
Er werd een groot dossier op tafel getoverd. De map viel nog net niet met een dreun op de tafel. Een map VOL met diploma’s. Kaats diploma’s, school-sportdagen certificaten, voorleeskampioen diploma en natuurlijk op die stapel ook enorm veel muziekdiploma’s! Zo werden door Berber in het jaar 1997 en 1998 de diploma’s A en B binnengesleept voor het blokfluit spelen. Daarna werd er een switch gemaakt naar de piano. ‘Dot wie myn ding net, mar hie ik mar trochset!’ Hiervan haalde ze haar elementair. Uiteindelijk vond Berber de saxofoon. Hiervan haalde ze maar liefst het A, B en C diploma. Bijna jaar op jaar – 2003, 2004 en 2006! En D dan? Berber schrok van de hoeveelheid theorie en heeft om die reden niet haar zinnen gezet op het behalen van het diploma. De verzameling diploma’s is ook zonder het D diploma al een grandioze prestatie.

De wisseltruc.. Dan zou ik een avondje willen ruilen met..
Glennis Grace! ‘Die hat my toch in strot!’ En de locatie waar je die avond optreedt? ‘Ahoy natuurlik. En dan fansels in strakke glitterjurk oan & pumps mei hege hakken. Want der ha ik dan it lijntsje foar en ik kin op die hakken rinne’! En welk nummer wordt er dan gezongen? Afscheid! Die is prachtig!

Mijn buurman en buurvrouw tijdens de repetities..
Agatha Hoekstra en Wietske Boonstra. Twee rustige en talentvolle dames! Wietske speelt prachtig. Berber verwacht dat wanneer ze de oudere saxofoon in mag leveren tegen een nieuwere versie die beter bij haar past, dat ze dan nog veel beter zal spelen! En voor de rest het een prima plekje, maar Berber hoopt uiteindelijk ook eens een stem hoger te kunnen spelen. Of dat er af en toe wordt gerouleerd.

Muzikaliteit zit hem in de genen, is dat bij jou ook het geval?
De muzikaliteit heeft ze overgeërfd van haar moeder. Berber haar moeder heeft altijd bugel gespeeld bij Crescendo. ‘Se is ol 15 jier lien stoppe. Se hat it muziek meitsjen spiitich genôch nea wer oppakt. Skande!’ De muzikaliteit is vooral bij de familie van Duinen terug te vinden. Zo heeft ook pake van Duinen altijd bij Crescendo gespeeld. De zussen van Berber hebben ook iets van deze genen meegekregen. Zo zijn ook Femke en Amarins beiden vroeger gestart met het behalen van blokfluitdiploma’s en zijn piano lessen gaan volgen. Beide dames doen hier nu echter niets meer mee. Amarins heeft het langst de lessen gevolgd. Samen met Amarins heeft Berber dan ook wel op een voorspeelavond van de Opus een muziekstuk ten gehore gebracht.

berber en amarins

Een hilarisch herinnering:
Die heeft Berber wel! Deze herinnering gaat zo’n 6 jaar terug in de tijd, tijdens het dorpsfeest. Net als elk feest werd ook dit feest gestart met een rondtocht door het dorp. Dat moest worden gevierd.. Met een borrel! De borreltjes smaakten Berber zalig op de vroege ochtend. Vervelende bijwerking van deze versnapering was dat ze er flink inhakten! Poeh! Na de optocht ging Berber als de wiedeweer weer naar het feestterrein want ook daar moest een optreden worden verzorgd. Eenmaal aangekomen sloeg Berber de schrik om de oren. Tijd voor de solo van Berber. SOLO !! Dat was Berber even vergeten. De nootjes dansten haar letterlijk voor de ogen. ‘Mar de solo kaam der serieus ek nog goed út’! ‘Mar it wie dan ek myn létste optreden mei Crescendo, dernei bin ik stoppe. Dus it hindere eins ek neat’.

Jouw muziekdocenten..
Van wie Berber blokfluit spelen heeft geleerd weet ze niet meer. De eerste piano lessen heeft ze gekregen van ‘Frou van het Veer’. Mevrouw van het Veer woont in Holwerd op de Fellingen. Elke week ging Berber richting de Fellingen waar de les traditiegetrouw eerst werd gestart met een kopje thee en een koekje. Daarna werd er plaats genomen achter de grote vleugel in de woonkamer. Samen speelden ze dan de oefeningen door. En waarom ben je gestopt dan Berber? ‘Miskien wie it wol wat te moeilijk. Ik bin ek net san trochsetter!’. Maar wel een doorzetter ten aanzien van het ontdekken van haar muziekinstrument, want al snel vond Berber de saxofoon! Daar lag haar hart. Ze kreeg eerst les van Alie de Vries. Berber stapte wekelijks weer op het fietsje alleen nu richting de Heechebuorren.’It wie der oltiid krekt in sauna, de kachel stie der oltiid op barsten’!  Uiteindelijk is Berber overgestapt naar Opus 3 waar ze les kreeg van Gerard Viet. Een zeer vrolijke, fanatieke en enthousiaste docent. ‘Oei, hy hie ek altyd fuort yn de gaten at ik net oefene hie. Dat wie balen’! Net als bij de andere docenten was ook hier een traditie ontstaan, namelijk dat Berber zich aan het einde van elke repetitie uit mocht leven op het drumstel tijdens het nummer: Have you ever seen the rain.

En de hobby’s en bezigheden naast de muziek?
Een zeer bezig bijtje die Berber. Zo heeft ze voor haar hobby’s niet eens tijd. Dat zijn fotograferen en ‘nifelje’. Ze besteedt haar tijd met het organiseren van activiteiten met de commissies waar ze in zit, waaronder de Activiteiten Commissie Holwerd en de concert commissie van de Bazuin. En natuurlijk moet er wekelijks ook worden gesport! Ook doet Berber uit de doeken dat ze momenteel zanglessen volgt bij Fardau van der Woude. ‘Mast ol earlik sizze at ik net sjonge kin hear, want dan sjong ik gewoan fierder ûnder de  douche’, was het eerste wat Berber tegen Fardau zei op de eerste zangles. Berber volgt nog steeds lessen, dus we verwachten dat Berber eens tijdens een concert een mooie serenade komt brengen onder muzikale begeleiding van het korps!

Een thema voor het volgende concert..
Volgend concert? Daar is nog geen ruimte voor in de gedachten van Berber. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen op het Las Vegas concert voor a.s. 16 november 2013 in het Sintrum! Het doel is om er een glamorous en humoristisch concert van te maken! Zelfs de gasten zullen zich op die zaterdag avond in Las Vegas wanen.
las vegas

En je favoriete muziekstuk?
Koralen, bewerkte koralen. Hine e hine of As the deer. ‘Die binne geweldich!’. Maar ook mooie marsen zijn muziekstukken die Berber graag op de lessenaar ziet verschijnen. ‘Bytsje tempo!’. Voorbeeld? Sons of the Brave!

Berber is goudeerlijk en neemt geen blad voor de mond. Volledig en puur. ‘Ik bin wa’t bin’. Een mooie kennismaking met Berber! De tijd is omgevlogen met de mooie antwoorden op het vragenvuur. Alweer aangekomen dus bij de allerlaatste vraag, namelijk: wie wordt de solist van de maand december 2013? Judith van der Woude. Door Judith is Berber lid geworden van de Bazuin. Berber is erg nieuwsgierig naar haar verhalen en belevenissen en haar mogelijke ambities en dromen.