Februari – Sije Hoekstra

IMG_3970kJohan benoemde Sije tot solist van de maand februari. Vandaar dat om die reden de auto koers zette richting Holwerd en werd opnieuw aangeklopt bij de familie Hoekstra. Bijna het gehele gezin heeft inmiddels het vragenvuur goed doorstaan. Om de die reden kon en mocht Sije als hoofd van het muzikale gezin niet achterblijven.

Sije zijn behaalde diploma’s en docenten
Sije is begonnen op 10 jarige leeftijd met het maken van muziek. Niet dat het van huis uit werd gestimuleerd, want daar was niemand muzikaal actief was. Sije gooit er een leuke anekdote in over de a-muzikaliteit van de familie. Wanneer hij vroeger als klein kereltje met pake naar de kerk ging en er psalmen&gezangen gezongen moesten worden kroop hij het liefst onder de bank. Pake was namelijk de beste in het monotoon zingen. Hoe hoger de noten hoe harder Pake begon te zingen. Maar vanuit het korps de Eendracht uit Marrum werden de jongeren persoonlijk benaderd. Sije was nieuwsgierig en meldde zich aan. Het behalen van diploma’s ging op die leeftijd anders. Om toe te kunnen treden aan het korps was het van belang dat je de psalmen mee kon spelen met de tweede stem binnen het korps.  Om zover te komen kreeg hij les van twee oudgedienden binnen het korps, namelijk Kees Zoodsma en Jan Westra. Kees bespeelde de bas en Jan het Euphonium. Van hen kreeg Sije alle fijne kneepjes van het vak geleerd. Uiteindelijk had hij  het bespelen van de cornet goed onder de knie en kon hij toe treden tot het korps.

Uiteindelijk is er door Sije wel een A diploma behaald! Hij kwam Cor Hoekstra met regelmaat tegen. Ten eerste was Cor dirigent van het korps in en was hij muziekdocent op de school in Nes waar Sije destijds werkzaam was. Daar leerde Cor de leerlingen na schooltijd blokfluit spelen. Uiteindelijk is het Cor geweest die Sije op 25 jarige leeftijd voor zijn A diploma heeft laten slagen. Na de blokfluitlessen schoof Sije aan bij Cor en kreeg hij daar de uitleg over ritmiek&termen. Dat Sije uiteindelijk A diploma heeft behaald is niet iets waar Sije trots op is. Sije zijn motto is namelijk dat je muziek maakt voor anderen omdat het mooi is, niet om je dus vervolgens te laten beoordelen voor een jury en om daar punten voor te halen. Omdat er binnen het korps meerdere meningen zijn gaat Sije mee met de flow en is het een onderdeel van één van de verplichtingen. Om die reden heeft hij nog nooit deelgenomen aan een solistenconcours.

Als ik een dagje mocht ruilen
Sije is duidelijk in zijn mening. Er  hoeft met niemand geruild te worden, ook niet voor een dag. Als het echt zou moeten zou Sije slagwerker willen zijn. Als slagwerker heb je veel afwisseling qua instrumenten en daarnaast heb je ook met regelmaat rust. Ontspannend! En dan is er toch wel de wens om als slagwerker de Ouverture 1812 van Tsjaikovski te mogen spelen. In het slot van het stuk wordt het slagwerk ondersteund door echte kanonnen. ‘Os slagwurker dan die echte kannonnen ôfsjitte te  kinnen, dat liket my machtich’!

Sije zijn hobby’s naast de muziek
De reden waarom Sije met niemand een dag wil ruilen wordt al duidelijk bij deze vraag. De dagen naast het werken worden gevuld met genoeg mooie hobby´s waar hij al zijn vrije tijd mee vult. Zo is Sije al vanaf zijn 18e jaar elke zaterdag te vinden bij de molen. Momenteel is dat de mûne ‘de Hoop’ in Holwerd. Daar vervult Sije de functie als vrijwillige molenaar. Elke zaterdag zet hij de wieken van de molen in de wind en stelt hij het waardevolle historische pronkstuk van Holwerd in werking! Dat Sije een gepassioneerd molenaar is wordt duidelijk gezien het feit hij leermeester is. Er zijn momenteel maar liefst 3 leerlingen die van hem het vak leren en die uiteindelijk na zo’n 2 jaar bij Sije het examen af moeten leggen.

Foto550-DQKNGT3W  Foto550-8D7N8QO3

En daarnaast.. Motor rijden! Sije laat geen kans onbenut. Hij had als wens altijd nog eens zijn motorrijbewijs te behalen. Dat heeft Sije 5 jaar terug gedaan. Sindsdien genieten hij en Anke op de mooie dagen van hun ritjes op de motor. Er is bewust niet gekozen voor een racemotor, maar voor een tourmotor. De slingerende binnendoor weggetjes zijn bij hun favoriet. Ze hebben dan samen ook al enig café bezocht en ontelbare appeltaartjes geproefd. Genieten! Sije en anke moter

Van achter uit de kamer wordt er nog een aanvulling gedaan op Sije zijn hobby’s. Hout hakken! Als Sije zijn werk heeft verricht bij de molen vult hij zijn middag graag met hout hakken. Hout voor zijn houtkachel in de woonkamer. Er staat een prachtig grote kachel, maar wat had Sije graag nog een grotere XXL houtkachel gehad zoals Sije die tijdens één van zijn Europese werk-reizen in Finland heeft gezien. Sije geniet van het buitenleven en haalt het buitenleven naar binnen wanneer die houtkachel in de weekenden flink wordt opgestookt. Genieten geblazen..!

Mijn buurman/buurvrouw tijdens de repetitie
Sije heeft al vele buurmannen en buurvrouwen gehad door de jaren heen. Sije is al zo’n 47,5 jaar, waarvan 30 jaar bij Holwerd, actief binnen de muziek. Al die tijd heeft hij bij de cornet/trompet sectie gespeeld. De laatste jaren is het Sije die op het hoekje zit. Momenteel zit hij naast Meintsje, maar daar hebben ook Jolanda Schoorstra, Marije Vellema, Martha Kooistra, Tiny Tadema en Oane Kooistra gezeten. Sije vertelde dat hij en Oane Kooistra een goed duo waren. Een duo wat goed op elkaar in was gespeeld en van elkaar wisten waar elkaars zwakke en sterke momenten zaten. Dat is momenteel bij de trompet sectie wel anders. De sectie is de afgelopen jaren behoorlijk uitgedund wat betekent elke donderdag hard werken. Sije speelt als enigste de eerste stem. Uteindelijk bin de lippen je stikken fan it spyljen’, er worden kilometers gemaakt!

Mooie, bijzondere en hilarische momenten
Sije heeft in die 47,5 jaar al vele mooie momenten beleefd. Toch zijn de momenten uit zijn jeugd het meest bijgebleven. Hij weet nog goed dat ze met het hele korps uit Marrum op concours gingen. Zijn docent van toen, Kees Zoodsma was dan uiteraard ook mee. Na het concours werd er dan ook rijkelijk gefeest door deze vrijgezel. Zijn motto was dan ’Ús hoorn is us romer foar disse jûn’. Echter.. Kees speelde de bas! Deze zelfde Kees bezorgde een ieder buikpijn van het lachen tijdens een wandeling door de stad. Kees, een grote boer met van die ‘grutte wurk hânnen’ en ‘prûmke yn de mûle’. Tijdens de wandeling kwamen ze met z’n allen een vrouw met een poedel tegen. Kees stopte de vrouw met grote gebaren en legde zijn ‘prûmke-tabak’ op de grond. Met een grote grijns zei hij tegen deze vrouw ; ‘Ik lis it prûmke hjir foar dy op de grûn en der meie jo sa oer hinne stappe. Die eer hat net eltse frou hjer’! Als allerlaatste benoemd Sije nog een laatste aanvulling. Het mooiste van het korps en de mooiste momenten herhalen zich namelijk iedere donderdag wanneer het hele gezin zijn plekje binnen het korps zoekt en er gezamenlijk muziek wordt gemaakt. Het is van huis uit gestimuleerd, maar het is niemand verplicht. ‘Prachtig toch’, zegt een trotse vader met een bescheiden glimlach op zijn gezicht.

IMG_4042kMijn mooiste muziekstukken
Sije houdt niet van hakke-tak muziek. Hakke-tak muziek? Ja, muziek met allemaal kapjes, streepjes en stipjes. De voorkeur gaat uit naar melodische muziekstukken. Voorbeelden?  Zoals bewerkte muziekstuk van Crimond, of mooie film muziek zoals Once up on a time in the West van Ennio Moricone.

Zo, waarschijnlijk is een ieder weer heel wat wijzer geworden na het interview met Sije. Het is aan hem om de volgende solist te benoemen. De volgende solist van de maand maart wordt zijn oudste dochter Tineke Hoekstra!