Januari – Johan Postma

johan postmaMenigeen is nieuwsgierig naar hem geworden. De solist van deze maand is niet zomaar iemand, nee.. Het is onze nieuwe dirigent Johan Postma! Deze jonge dirigent van slechts 25 jaar heeft zijn gezicht al meerdere malen laten zien en straalt één en al enthousiasme uit. Natuurlijk willen we veel meer over hem weten. Om die reden koos Judith hem tot solist van de maand! Zoals we dat van hem gewend zijn verteld hij met een grote glimlach op zijn gezicht en veel passie over zijn hobby / werk.

Johan van muzikale kleuter tot aan beginnend gepassioneerd dirigent!
Johan ademt muziek en dat is al begonnen op zeer jonge leeftijd. Op 5 jarige leeftijd en mogelijk al op jongere leeftijd had Johan voor het eerst drumstokken in handen. Hij wilde slagwerker worden, net zoals zijn vader! Toen Johan 7 jaar was behaalde hij met het bespelen van de blokfluit al zijn elementair. Al snel was voor Johan bekend wat zijn favoriete instrument was. Het waren niet de drumstokken, maar de saxofoon die zijn hart veroverde. Al op zijn 8e ging hij op les. Hij behaalde op dit instrument zijn A en B diploma en is zelf verder gegaan met oefenen. Op zijn 14e levensjaar mocht hij op baritonsaxofoon bij het A korps van de fanfare Joost Wiersma uit Jistrum.

Johan Postma Joost WiersmaTot zijn 16e was muziek een mooie hobby voor hem. Hij vond het enorm leuk, maar hij had op dat moment nog niet voor ogen dat dat zijn werk zou worden. Op zijn 16e rondde Johan de VMBO-theoretische leerweg af. Op dat moment stond hij voor een belangrijke keuze namelijk het kiezen van een passende vervolgopleiding. Hij koos voor een ‘nieuwe’ opleiding namelijk onderwijs-assistent muziek. Na het glansrijk behalen van deze opleiding is Johan verhuisd naar Zwolle waar hij 4 jaar in hartje centrum heeft gewoond. Hier heeft hij de Docent Muziek opleiding gevolgd aan het Conservatorium Artez.

Johan Postma Livin MusicDeze opleiding heeft Johan iets moois gebracht. Er moest een scriptie worden geschreven over cultureel ondernemerschap. Uit deze scriptie is zijn eigen bedrijf Livin’ Music ontstaan. Een bedrijf waar Johan zich aanbiedt als muziekdocent, maar ook als arrangeur en workshopleider.

Johan wilde meer! Als ‘Lyts baaske’ vond hij het altijd al prachtig wat een dirigent deed. Tijdens zijn ervaringen is Johan erachter gekomen dat muziek zijn leven is, maar dat hij het nog prettiger vind is hij het zelf kan maken. En als echte ondernemer wil Johan dan het volledige plaatje kunnen bieden en dus is hij gestart met de opleiding tot HaFaBra dirigent. Daar is hij in 2012 mee begonnen, en als alles naar wens verloopt, is Johan daar in 2016 mee klaar.

Werk, muziek en Johan
Johan heeft inmiddels al een hele carrière er op zitten qua opleidingen en op jonge leeftijd al een ondernemerschap op zijn naam staan. Dat heeft als gevolg dat Johan een enorme uitpuilende agenda heeft.

Allereerst heeft Johan het druk met zijn arrangeer carrière met zijn Livin’ Music ondernemerschap. Er zijn aanvragen vanuit Friesland tot aan Brabant. Daarnaast is Johan inmiddels dirigent bij verschillende korpsen. Bij de Bazuin Holwerd, Excelsior Oudebildtzijl en bij het jeugdorkest Joost Wiersma C Orkest. Daarnaast geeft Johan les aan beginnend muzikanten. Dit doet hij op verschillende basisscholen waar hij de Algemene Muzikale Vorming lessen invult aan kleuters van groepen 3 en 4 of Klassikale Instrumentele lessen aan de groepen 5 tot en met 8. Deze kinderen worden geïntroduceerd in de wereld van muziek met al zijn ritmes, klanken en instrumenten.

Johan Postma – Livin Music

En als dat al niet druk genoeg is is Johan zelf ook muzikant. Zo speelt hij vanaf zijn 14e al bij het Fanfare korps Joost Wiersma als bariton saxofonist. Daarnaast is Johan in staat om volledige feesttenten of Thialf op zijn kop te zetten samen met zijn Feintsjes van het dweilorkest uit Meneam. Ook zij verzorgen zo’n 40 optredens per jaar.

Dweilorkest – Meneamer Feintsjes

Johan en ambities
Nog maar 25 jaar jong en al een CV om u tegen te zeggen. Toch wordt Johan gevraagd wat zijn grootste ambitie of droom is. Zijn grootste droom is om in het Concert Gebouw in Amsterdam een optreden te verzorgen waarin hij als dirigent het Concert Gebouw Orkest zal leiden.

Indrukwekkende muzikale herinneringen
In 2010 heeft Johan een bijzondere en indrukwekkend optreden verzorgd met de MIK kids. Het was zijn 1e optreden als dirigent in de Schouwburg in Zwolle. Er stonden maar liefst 300 kids op het podium en nog eens 900 man publiek in de zaal. Om dit optreden te kunnen verzorgen is 2 jaar voorwerk verricht op 4 verschillende basisscholen. Er werden door de scholieren 5 muziekstukken ingestudeerd waarvan 2 gearrangeerd door Johan. Uiteindelijk werd dat op die avond in de Schouwburg aan publiek gepresenteerd. Het spektakel werd gepresenteerd door Johan zelf samen met Sipke Jan Bousema. Een waar WOW moment!

Johan Postma en Sipke Jan  Johan Postma en MIK kids

Een andere indrukwekkende herinnering is het eerste solo werk wat Johan heeft verzorgt met het Joost Wiersma. Toen Johan het stuk uit had gespeeld en een buiging had gemaakt voor het aanwezige publiek stond hij oog in oog met zijn pake en beppe. Zijn trouwe fans zaten pontificaal voor zijn neus en hij had ze vooraf niet waargenomen. Een trots moment en een herinnering die Johan koestert gezien het feit dat ze er beiden nu geen getuigen meer  van mogen zijn.

Favoriete muziekstuk
Het kan niet anders dan dat Johan al honderden muziekstukken heeft beluisterd of gespeeld. Nieuwsgierig is dan wat Johan het allermooiste muziekstuk vindt. Zonder twijfel noemt hij het stuk Egmond van Bert Appermont. Dit is het stuk wat ze met het Joost Wiersma hebben gespeeld op het  Wereld Muziek Concours. ‘Nei de tiid moest ik gewoan gûle, sa moai wie dot’!

Egmond – Bert Appermont

Zoals Johan zelf al zei; Muziek is myn libben! Dat moge duidelijk zijn wanneer wordt gekeken naar bovenstaande opsomming. Een gepassioneerd, jong, enthousiast en getalenteerd dirigent. Voor eerst hierbij de introductie, dan kan Johan in de tussentijd rustig werken aan het verder uitbreiden van zijn CV.

Solist van de maand februari
En Johan, net als bij elke solist van de maand wordt er een nieuwe solist van de maand verkozen voor de volgende maand. Wie gaat dat worden?
Sije Hoekstra!