Juni – Joeke Vellema

We hebben er met z’n allen iets langer op moeten wachten maar hier is de solist van de maand! Joeke Vellema!

dscn0725Deze maand is het Joeke Vellema die solist van de maand is. Vandaar dat de reis naar het mooie huisje aan de Elbasterwei ging. Het mooie huis met daarachter nog een diepere tuin die je van te voren niet had verwacht. Een mooi achterom waar ze met het gezin van de buitenlucht kunnen genieten. Joeke had zich goed voorbereid op het interview. Hij had al een kantje aantekeningen volgeschreven aan mooie herinneringen en favoriete muziek. Dat ene kantje is na het interview meer dan verdubbelt. Maar liefst 3 kantjes werden er geheel volgeschreven met Joeke zijn herinneringen!

Mooie & indrukwekkende herinneringen
Een indrukwekkende gebeurtenis voor Joeke is de begrafenis geweest van zijn  vader Gerrit Vellema. De wens van zijn vader was dat de Bazuin op de begrafenis zou spelen. Zijn wens ging in vervulling. Joeke heeft de koralen voor de dienst samengesteld. Zijn vader had echter één favoriet zelf uitgekozen. Het koraal ‘Steal away’.
Joeke benoemt naast deze indrukwekkende gebeurtenissen ook een aantal mooie herinneringen. Zo weet hij zich nog goed zijn eerste Concours in de Lawai Drachten te herinneren. Joeke was een laatbloeier en kwam pas in 1987 bij het korps. Toen hij zo’n 28, 29 jaar was beleefde hij dan ook zijn eerst concours. De Lawai maakte op dat moment grote indruk.
De Bazuin ging vroeger eerder altijd naar het Frysk Fanfare in de Renkelbom in Hearenfean. Dat werd altijd gehouden op een donderdagavond. Het lot bepaalde dat de Bazuin pas laat in de avond aan de beurt was, rond een uur of tien ’s avonds. Ook Meintje Vellema en Wietske Tadema waren toen mee. De meiden waren toen nog piepjong, zo’n jaar of 10 11 jaar. Joeke zag dat de dames anders niet deden dan gapen en nog eens gapen. Joeke vroeg daarop of ze er wel wat zin in hadden waarop zij antwoorden ‘Wij binne wol sa slûch!’.

Muzikale carriére
Joeke zijn muzikale carrière begon later dan bij menigeen. Op de lagere school werden de blokfluitdiploma’s A en B binnengesleept. Vroeger wilde hij het liefst dwarsfluit bespelen, echter die waren niet aanwezig binnen het korps. Later attendeerde zijn vader hem op een groepje wat werd opgericht om bugel te leren spelen. Joeke is daar een aantal lessen geweest maar het bleek dat er slecht één bugel beschikbaar was wat betekende dat het meer theorie was dan er kon worden gespeeld. Dat was niet wat hij zocht. Misschien was drummen dan wat? In 1972 werd de Drumband nieuw leven ingeblazen. Joeke wilde wel op les. Wederom teleurstellend want Joeke kreeg geen trommel mee naar huis, nee.. Enkel een houten plankje waar thuis op geoefend kon worden. ‘Dot wie neat’!

optocht

Joeke en Egbert in de optocht

In 1987 bezocht Joeke een koffieconcert van de Bazuin. Daar heeft de Bazuin zijn hart veroverd. Enkele weken daarna ging hij op les samen met Egbert Boonstra. Hij begon met een aantal lessen van Sjoerd Dijkman op de bariton. Joeke raakte enthousiast en ging lessen nemen bij Cor Hoekstra. Bij Cor behaalde Joeke zowel zijn A als B diploma. Joeke weet zich nog goed de eerste repetitie te herinneren. De dirigent opende de avond met een koraal. Hij had een speciaal verzoek: ‘Joeke en Egbert, hâlde jim jim noch mar efkes stil?’. Gelukkig is dat nu niet meer aan de orde en mag alles meegespeeld worden.

Mijn buurman
Sinds twee jaar is dat Auke Talsma. Niet alleen bij de Bazuin maar ook af en toe bij Da Capo. Da Capo is een harmonie orkest uit Leeuwarden. Joeke wilde eigenlijk wel eens iets anders en bij Da Capo zochten ze nog een bes-bassist. De reden dat Joeke op zoek was naar iets anders was onder andere het instrument wat hij had bij de Bazuin, ‘Dot wie net safolle wurdich’. Joeke gebruikt nu het instrument van Da Capo, een besbas met een kwartventiel. Eerder waren de bassen continu ( en eindeloos) aan het stemmen (zonder gewenst resultaat) iets wat met dit instrument met kwartventiel stukken beter is geworden. Met Da Capo bezoeken ze ook concoursen en federaties en worden jaarlijks concerten gegeven. Doordat het een derde divisie korps is betekent dit voor Joeke dat er alle dagen moet worden geoefend. Daar moet elk riedeltje worden gespeeld zoals dat op papier staat genoteerd. Het heeft Joeke het plezier in het maken van muziek teruggegeven. ‘Ik haw folle mear nocht oan it spieljen’!

Ambities binnen de muziek
Een persoonlijke ambitie is er op dit moment niet. Het spelen bij een derde divisiekorps is al prachtig. Joeke hoopt dat de andere leden van de Bazuin met hem dezelfde ambitie hebben, namelijk het promoveren naar de 4e divisie.

UNIFORM OUD – NIEUWJoeke - oud uniform

Hobby’s naast de muziek
Joeke heeft een grote gedeelde passie met Anton namelijk model treinen&sporen bouwen. Hun zolder staat in middels volgebouwd met allerlei bouwwerken. Ze proberen alles elektrisch/digitaal aan te sturen. Om inspiratie op te doen worden er tijdens elke binnenlandse en buitenlandse vakantie bezoekjes gebracht aan stations om de sporen en treinen te bekijken. Het is een hobby die meest in de winter wordt uitgeoefend. Momenteel staat het geheel op een laag pitje doordat er voor beide korpsen dagelijks wordt geoefend.

Favoriete muziek
Dat is muziek van het Tokyo Kosei Wind Orchestra. Zijn favoriete muziekstuk van dit orkest is de Four Gypse Dances. Dit stuk is te moeilijk voor de Bazuin, het is namelijk een eerste divisie stuk. Over het algemeen is Jacob de Haan de favoriete componist van Joeke. De muziekstukken Grounds en La storie worden als voorbeelden genoemd. Daarnaast zijn er nog meer stukken favoriet zoals Braveheart of Hine e Hine. Stuk voor stuk mooie muziekstukken

Een nieuwe aankoop
Twee jaar terug zou dat een nieuwe besbas voor zichzelf zijn geweest, maar dat is nu niet meer nodig. Daarnaast is hij van mening dat er op dit moment niets specifieks gekocht hoeft te worden. Joeke zou liever het geld besteden aan het goed onderhouden van de instrumenten.

Een dag ruilen
‘Pauken fyn ik machtich’. Als Joeke niet meer in staat is om de besbas te kunnen bespelen dan zou dat een goeie vervanging zijn. Wat hem ook prachtig lijkt is het leren bespelen van een contra-bas in een symfonieorkest. Om dat nu nog te leren, dat ziet Joeke niet zitten. De leeftijd is hierin het grootste argument wat tegenspeelt. Een symfonieorkest heeft wel Joeke zijn voorkeur. Het zou hem dan ook fantastisch lijken als hij eens mee zou mogen spelen in zo’n orkest. Genoeg dromen dus op muzikaal gebied!

Muziek & de genen
Joeke heeft zeer zeker het muzikale gen van zijn vader overgeërfd. Vader heeft ook altijd de besbas gespeeld. Zijn broer Renze bespeelde de grote trom en zus Tineke speelde ook bij de drumband. De Vellema’s waren goed vertegenwoordigd bij de drumand want ook omke Joeke maakte er deel van uit. En natuurlijk Joeke zijn eigen kroost. Anton en Marije. Marije is helaas door opleidingen verhindert om deel te kunnen nemen aan de repetities. Na de vakantie komt ze de Bazuin weer versterken. Het is toch elke donderdag een fijn moment om richting ’t Sintrum te lopen en met hen muziek te maken.

Solist van de maand juli
Dat wordt Anton. Anton heeft veel dezelfde hobby’s als Joeke. Modeltreinen en sporen, het spelen bij Da Capo en bij de Bazuin. Het is leuk ook om hem om die reden te benoemen tot volgende solist!