Maart – Tineke Hoekstra

tineke hoekstraWat is er aan de stationsweg veel geklust de afgelopen maanden en het klusproject is nog steeds niet afgerond. Hun droomhuis wordt alsmaar prachtiger.  Zo is de ruimte op de bovenverdieping kort geleden door Johannes en Tineke flink aangepakt. Het dak ging er letterlijk af. Naast het verruimen van de ruimte voor zichzelf is ook de liefde voor de dieren groot en wordt ook aan hun vertrekken gewerkt. Achter in de tuin wordt gewerkt aan een grote volière, een droomplek voor de toekomstige vogels van Johannes! Een waar droompaleisje dus..! Net als haar vader wordt duidelijk dat ook Tineke een bezige bij is. Het klusproject, de dieren die thuis en elders moeten worden verzorgd, daarnaast nog full-time werken en dan nog eens de passie voor muziek. En over dat laatste, daar willen we natuurlijk veel meer over weten!

Een droom die ik samen met het korps zou willen beleven
Een echte droom vindt Tineke het niet, maar een concert met als thema musical zou ze graag nog eens gerealiseerd zien. En dan niet veel poespas er om heen qua gasten en bijzondere decors. Het draait dan om de mooie muziek, pure muziek. Voor het creëren van de ultieme sfeer zou de Harmonie in Leeuwarden een pracht locatie zijn.

Eerst volgend muziekstuk wat op de lessenaar moet komen te staan
Zonder enige twijfel wordt het muziekstuk ‘Conquest of Paradise’ genoemd. Het stuk doet Tineke herinneren aan de donderdagse avonden zo’n 15 jaar geleden. Elke donderdag gingen vader Sije en moeder Anke richting het Sintrum om muziek te maken. Buurvrouw Tante Stientsje paste dan altijd op Tineke, Jitse Jan en Agatha. Gezamenlijk zagen ze dan een programma waarin deze tune in voorkwam. Een herkenbaar en prachtig mooi stuk.

Muziek en de genen
Volgens Tineke is de geschiedenis van de familie Hoekstra wel bekend. Met zijn allen zijn ze lid van de Bazuin. En dat terwijl alle pakes en beppes niet muzikaal actief zijn. Toch kan het niet anders dan dat ze deze genen van de familie Rondaan over hebben geërfd. Al op jonge leeftijd werd dit muzikale gen actief. Ze behaalde op jonge leeftijd de diploma’s voor het blokfluit spelen. In groep 5 ging ze met Meintsje Boonstra bij Cor op bugel les en leerden ze van hem de kneepjes van het vak. Tineke weet nog goed dat ze de eerste avond bij het korps aan mochten schuiven. Ze schoven aan bij de eerste stem omdat ze daar de melodie gemakkelijker van konden herkennen. ‘Dér koene wij dus hielendâl neat fan!’. Bij de volgende repetities kreeg Tineke Tiny als buurvrouw en dat was ideaal. Tiny was onmisbaar om Tineke door de muziekstukken heen te slepen.

Mooie herinneringen
Mooie herinneringen zijn er in de jaren wel verzameld. Een voorbeeld van zo’n mooie muzikale herinnering zijn de verjaardagen van beppe die altijd met de hele familie Rondaan werden gevierd. Bijzonder was dat alle muzikale familieleden bij deze gelegenheid hun instrument meenamen en er gezamenlijk voor beppe werd gespeeld. Dan werd er ’s middags gezamenlijk geoefend zodat er ’s avonds een optreden verzorgd kon worden. Beppe haar overlijden heeft deze traditie doen verwateren. Spijtig vind Tineke

Ook weet Tineke nog wel goed hoe het vroeger thuis ging. Met zijn vijven thuis waren ze bijna in staat om een klein ensemble te vormen. Toch gebeurde dit zeer zelden. Er staat haar iets van bij dat ze dat met sinterklaas een enkele keer wel deden. Voor de rest werd er af en toe in duo’s of trio’s geoefend waarbij Sije dan vooral de rol van muziekdocent tot zich nam. Het idee wordt geopperd om met het gehele gezin deel te nemen aan het concours in kwintet vorm. Net als vader Sije Hoekstra zit ook Tineke hier niet op te wachten. ‘Op sich hie it wol leuk west, mar die stress op dot momint’!

Een mooie herinnering bij de Bazuin was de dag dat het hele korps gezamenlijk Schiermonnikoog bezocht. Deze dag was één groot feest. Eerst werd er met z’n allen de ingestudeerde stukken gespeeld waarna een ieder vrij was om te gaan waar hij/zij wilde. Tineke belandde met Marije op een tandem waarna ze samen het hele eiland af hebben gefietst. Een fantastische en gezellige dag, die eveneens zorgde voor een goede teambuilding voor de ploeg.

Hobby’s naast de muziek
Net als bij haar vader wordt duidelijk dat Tineke ook echt iemand is voor het buitenleven. Zo wordt er wekelijks tweemaal paard gereden op de grote belg Didi. ‘It is wol wot in suertsje namme foar san grut hynder’! Op de vraag of een belgisch paard dan favoriet is wordt al snel duidelijk dat dat toch echt het echte Fryske hynder is! Naast de zorg voor het paard zijn er op de stationsweg nog vele andere beesten die verzorgd moeten worden. Meerdere konijnen waaronder een grote franse hangoor, een kat, goudvissen. Binnenkort volgen er nog meerdere vogels en is er nog de droom om een hond te kopen.tineke en didi

tineke konijn

tineke katten konijnen  tineke en didi4
Met al de zorg voor de beesten zou je verwachten dat de tijd bijna op is. Toch zwemt Tineke graag, is bij mooi weer skeeleren een grote passie van haar en natuurlijk mag het bespelen van de bugel niet ontbreken!

Als ik een nieuwe aankoop mocht doen..
Er zijn al zoveel nieuwe aankopen gedaan. Als ze dan toch voor iets zou moeten kiezen dan zou ze zelf een nieuwe bugel gaan kopen. ‘In goeie djûre, glimmende bugel. Dan bin ik beneid hoe die klinke sil’. De daarop volgende zin komt Tineke tot het besef dat het uiteindelijk toch draait om hoe vaak je oefent en hoe goed je amazuur is. En oefenen kost tijd, en die tijd,.. dat is een schaars gegeven bij haar!

Mijn ambities binnen de muziek
De ambitie binnen de muziek is momenteel om gewoon leuk mee te spelen. Dat is goed genoeg. Vorig jaar speelde Tineke nog bij de eerste stem. Daar zit veel uitdaging in en is dagelijks oefenen nodig. Momenteel speelt ze wisselend de 2e en 3e stem, iets wat haar goed bevalt. Een solo ambieert ze zeer zeker niet. Vorig jaar met kerst werd ze gevraagd om een aantal maten solo te spelen, iets wat op
zeer korte termijn ingestudeerd moest worden. Het kwam daar niet naar verwachting uit de verf, iets waardoor Tineke geheel afscheid heeft genomen van het idee ooit weer een solo rol te vertolken.

Tineke heeft voor deze maand de rol als solist prima vertolkt! Dan wordt het tijd om een ander tot solist te benoemen. Tineke benoemt Gerke Nutma als solist van de maand April. Het droevige aan deze reden is omdat Gerke te kennen heeft gegeven noodgedwongen te moeten stoppen bij de Bazuin. Dit omdat hij elders in het land werk heeft gevonden. Alle reden om hem nog eens in het zonnetje te zetten!